Este bine cunoscut faptul că pesta porcină africană a făcut ravagii în rândul efectivelor de suine la nivelul României, ducând la o adevărată criză a cărnii de porc. Anul trecut, România a produs undeva la 30% din carnea de porc consumată la nivelul țării, restul de 70% provenind din import. Mai mult, predicțiile pentru anul 2020 par a fi și mai sumbre.
În acest context, România are nevoie de măsuri drastice și concrete pentru a relansa industria cărnii de porc la nivelul țării. Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, George Scarlat, a transmis un mesaj în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, cu privire la această problemă. Potrivit oficialului MADR, în cadrul Ministerului există o strategie de dezvoltare a sectorului suin, iar fermierii vor fi invitați pentru a dezbate împreună cu reprezentanții ministerului în cursul următoarelor două săptămâni.
”Ministerul Agriculturii a întreprins toate demersurile către ANSVSA și Ministerul Mediului. Avem pregătită și ordonanța pentru ajutoare de stat în agricultură, în limita a ceea ce ne-a comunicat Comisia Europeană. Avem o analiză și o strategie de dezvoltare a sectorului suin, care va fi avansată în maxim 2 săptămâni, iar fermierii vor fi invitați la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru a dezbate această analiză”, este mesajul transmis de secretarul de stat George Scarlat în exclusivitate pentru AGRO TV.
Această problemă, precum și multe altele din agricultura românească vor fi dezbătute în ediția de joi, 30 aprilie 2020, a emisiunii ”Agricultura la Raport”, acolo unde George Scarlat va fi unui dintre invitații lui Ovidiu Ghinea.
Reamintim că la începutul acestei luni, George Scarlat promitea în direct la AGRO TV că la nivelul Ministerului se lucrează la o ”lege a porcului”, care să vină în sprijinul crescătorilor din acest sector.
”O să vedeți că eu o să fac dar politica sectorului. Pentru porc, vă spun că în această perioadă lucrăm în cadrul ministerului, împreună cu domnul ministru Adrian Oros și cu domnul președinte al ANSVSA, Robert Chioveanu, la ”legea porcului”. Profitând de starea de urgență și de prezența pestei porcine africane, va trebui să înțelegeți că va fi un pact.
Tocmai pentru interesul țării, am spus să luăm măsurile serioase și corecte, indiferent dacă pentru unii vor vi mai puțin plăcute și poate, pentru unii, vor avea și costuri electorale. Ne asumăm aceste lucruri, pentru că trebuie să facem lucrurile corect în România, astfel încât să se vadă rezultatul.
Dacă facem o mică incursiune în timp, acest ordin 538 (ordinul dat de fostul ministru, Petre Daea, care interzice deținerea a mai mult de 5 porci per gospodărie – n.r.), a fost dat în ultima zi în Ministerul Agriculturii. Nu o spun cu răutate, pentru că acel ordin era și el un mic document prin care am arătat Comisiei Europene că am făcut un pas în combaterea PPA, pentru că ani de zile n-am făcut nimic – mai concret, în cadrul ANSVSA, nu s-a făcut nimic în ultimii trei ani de zile și de aceea eram în riscul în care suntem și astăzi”, spunea George Scarlat pentru AGRO TV, acum câteva săptămâni.