22 aprilie 2021 - 23:55

MADR anunta noi scheme de calitate pentru promovarea produselor autohtone

Adrian Oros a anunțat dezvoltarea unor scheme de calitate pentru promovarea produselor românești. Ministrul a declarat că „în 13 ani România prin Ministerul Agriculturii nu a notificat la Comisia Europeană nici o schemă de calitate”. Potrivit oficialului, la această oră avem acceptul Comisiei pentru produsul tradițional ca schemă de calitate națională și europeană.

Ministrul Agriculturii a transmis că „de asemenea avem în stadiul final de notificare încă trei scheme de calitate care prevăd promovarea produselor românești, o modalitate inteligentă prin care nu poate nimeni să te acuze și să intri în procedura de infringement (neîndeplinirea obligațiunilor). 

Acest lucru trebuia făcut de mult. Pe lângă faptul că se ocolea infringementul, puteai accesa bani pentru promovare dacă se promovau aceste scheme de calitate naționale. (În prezent) avem:

  • schema de calitate Premium;
  • schemă de calitate garantată;
  • schema de calitate rețetă consacrată sau rețetă veche.

Zilele trecute am început demersurile pentru schema legalitate produs local și produs etic. Vom grăbi  acest proces de validare a acestor scheme de calitate, recunoașterea de către Comisie, astfel încât să putem promova produse românești prin intermediul acestor schemei de calitate pe de o parte, iar pe de altă parte să accesăm bani europeni pentru promovarea lor și să nu mai intrăm în procedurile de infringement. Iar pentru a corecta aberațiile din legea 288 (din 2020 privind comercializarea produselor alimentare) o să transpunem foarte rapid directiva astfel încât să nu mai fie acolo acele prevederi ascunse care dezavantajau, într-un mod foarte sălbatic să zic așa, producătorul și procesatorul mic și accesul la raft care era foarte greoi. Aş vrea să lămuresc acest lucru pentru că în tot weekend-ul am văzut că sunt dezbateri pe această temă, a comercializării produselor agroalimentare româneşti şi erau foarte multe confuzii. Nimeni nu ştia care a fost istoricul acestei legi”, a precizat Adrian Oros.