MĂCEL în gospodăria unui crescător de animale! ”Cruzime ieșită din comun! Mi-au împușcat porcii sănătoși!”

Necaz în gospodăria unui crescător de porci din județul Vâlcea. Tânărul, împreună cu toată familia, au fost nevoiți să asiste neputincioși la uciderea a peste 50 de animale din propria gospodărie. Inspectorii DSVSA au descins în gospodăria fermierului și i-au măcelărit toate animalele, pe motiv că acolo s-ar fi aflat un focar de PPA. Crescătorul, însă, susține că nici nu se pune problema de așa ceva, iar autoritățile i-au ucis porcii sănătoși.

Potrivit jurnaliștilor de la Gazeta Vâlceană, în contextul unei ample acțiuni pentru prevenirea şi combaterea pestei porcine africane (PPA), o echipă mixtă, compusă din angajați ai DSVSA Vâlcea, IPJ Vâlcea și ai Direcției Agricole Județene, au descins în gospodăria crescătorului de animale, în baza unei suspiciuni. Aceștia au fost informați că, în Mihăești, ar exista o exploatație non-profesională unde se comercializează suine fără documente de proveniență și documente sanitar-veterinare. Inspectorii DSVSA Vâlcea susțin că, la fața locului, au fost găsiți zeci de porci fără crotalii şi/sau documente.

Azi a fost prima acţiune de acest gen. Aveam informaţia că la exploataţia non-profesională de la Mihăeşti s-au comercializat, în ultima perioadă, 200 de capete de porci. Astfel, s-a constatat că nu se respectă interdicţia de mişcare a porcinelor, comercializare lor fiind interzisă. În momentul controlului, am găsit 57 de porci, doar 9 identificaţi cu crotalie, însă pentru niciunul nu existau documente. Pentru că stare de sanatate a porcilor este necunosută, fiind suspecţi de boală, s-a luat decizia uciderii și îngropării acestora. Măsuri se vor lua şi împotriva proprietarilor exploataţiei”, a declarat Mihaela Dima, director DSVSA Vâlcea, pentru Gazeta Vâlceană.

Pe de altă parte, fermierul susține că măsura impusă de autorități este de o cruzime de neimaginat, iar inspectorii au acționat în mod abuziv. Potrivit lui, reprezentanții DSVSA Vâlcea nu aveau costume specifice eliminării focarelor de pestă, iar animalele au fost îngropate într-o zonă în care se fac excavații.

”În permanență, poarta mea a fost deschisă pentru cei de la DSVSA, pentru că nu este prima dată când au venit în control. Au venit și acum trei săptămâni, au venit, i-au crotaliat, au luat sânge de la ei. Cred că au luat în jur de un kilogram de sânge de la toți porcii, și au plecat. Au zis că durează 3-4 zile analiza de sânge, au venit, mi-au spus că nu este nicio problemă și că în caz că o să am porci care nu au crotaliu, să îi chem să vină să mi-i crotalieze.

- Publicitate -

Îi împușca în cap, n-au vrut să-mi ia analize de sânge la ei ca până acum, nimic. În curte, de față cu copiii, plângeau copiii, plângea soția, vă dați seama… Au căzut jos din picioare. A fost o cruzime ieșită din comun și nu ne-au luat în seamă! Stăteau și fumau și râdeau de noi cum ne omoară porcii”, a declarat fermierul îndurerat pentru Antena 3.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole