Lupii, băăă! Ce s-a decis la nivelul Uniunii Europene în privința acestora

Lupii

La propunerea Comisiei Europene, Comitetul permanent al Convenției de la Berna a votat în favoarea modificării statutului de protecție al lupilor de la „strict protejat” la „protejat”, a anunțat marți executivul comunitar.

Modificarea va intra în vigoare la 7 martie 2025, urmând ca Uniunea Europeană să adapteze anexele corespunzătoare la Directiva privind habitatele. În acest sens, Comisia Europeană va propune o modificare legislativă care va trebui să fie adoptată de Parlamentul European şi de Consiliu.

Reevaluarea statutului de protecție al lupilor a devenit necesară după ce, datorită eforturilor de conservare europene, populația de lupi din Europa s-a dublat în doar 10 ani, ajungând să genereze tot mai multe conflicte cu crescătorii de animale. România găzduiește peste 20% din populația de lupi din Uniunea Europeană.

Pe baza unei analize aprofundate a statutului de protecție al lupului în UE, Comisia a propus, în decembrie 2023, modificarea acestuia, propunere care a fost apoi adoptată de Consiliu în septembrie 2024. Propunerea Comisiei a corespuns, de asemenea, poziţiei exprimate de Parlamentul European în noiembrie 2022.

„Veşti importante pentru comunităţile noastre rurale şi pentru fermieri. Convenţia de la Berna a decis să ajusteze statutul de protecţie al lupilor. Pentru că avem nevoie de o abordare echilibrată între conservarea faunei sălbatice şi protejarea mijloacelor noastre de subzistenţă”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată în comunicatul executivului comunitar.

Deși vestea privind modificarea statutului de protecție a lupilor este binevenită în rândurile fermierilor, în opinia europarlamentarului Daniel Buda măsura este una insuficientă în ceea ce privește pericolul pe care îl reprezintă carnivorele mari pentru comunitățile locale, în special în România.

„Voi continua să solicit o procedură similară pentru urși. România deține jumătate din populația de urși din Europa, iar în ultimii 20 de ani, aceștia au provocat tragedii – 26 de persoane ucise și 274 rănite grav. Este nevoie de măsuri europene complementare pentru a gestiona impactul disproporționat al aglomerării excesive de urși pe teritoriul nostru, prevenind atacurile asupra populației și șeptelului”, spune europarlamentarul Daniel Buda într-o postare pe Facebook.

Picture of Ciprian Voinea
Ciprian Voinea

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture