Luna Mai, în calendarul apicultorului

miere_rapitaLuna mai este o lună de intensă activitate pentru apicultori având ca obiectiv principal valorificarea primelor recoltări importante de nectar de la rapiţa de toamnă si salcâm, în paralel cu luarea de măsuri pentru a evita roirea naturală în lunile care urmează. 
Pentru valorificarea acestor culesuri trebuiesc luate o serie de măsuri:
1. Pregătirea familiilor de albine pentru valorificarea culesurilor;
2. Pregătirea documentaţiei necesare acţiunii propriu-zise de pastoral;
3. Pregătirea mijloacelor de transport a familiilor de albine în pastoral ;
4. Anunţarea primăriilor din localităţile în raza cărora sunt deplasate stupine în pastoral pentru luarea în evidenţă şi protejarea de eventuale tratamente fitosanitare;
5. Asigurarea cu echipamentul necesar extracţiei şi stocării mierii până la valorificare;
În ceea ce priveşte pregătirea familiilor de albine pentru valorificarea culesurilor se va avea în vedere:
1. Evaluarea situaţiei fiecărei familii de albine şi a puterii acestora. Scopul acestei lucrări este de a ajuta familia să atingă o dezvoltare necesară valorificării culesului important şi eliminarea factorilor care să conducă la roirea naturală. Păstrarea acestui echilibru biologic trebuie să fie realizat printr-un control permanent al stării familiilor de albine luând în calcul următorii factori de influenţă: calitatea matcii, vârsta mătcii, dezvoltare numerică excesivă şi a dezechilibrului dintre cantitatea de puiet larvar şi albina doică existentă, lipsa spaţiului de dezvoltare şi a unei ventilaţii corespunzătoare, condiţiile meteorologice de cules fluctuante etc. În condiţiile valorificării culesului de rapiţă există riscul apariţiei roirii chiar în perioada valorificării culesului de salcâm, fapt nedorit. De aceea, printr-o analiză riguroasă a puterii familiilor de albine înaintea culesului de salcâm se poate evalua acest risc pentru a se lua măsurile necesare preîntâmpinării roitului.
2. Imediat după extracţia mierii de rapiţă şi în lipsa culesului de rapiţă fagurii vor fi reintroduşi în familii pentru curăţarea completă de resturi de miere pentru a nu deteriora calitatea mierii de salcâm care urmează a fi recoltată. Se menţionează că existenţa unei cantităţi mici de miere de rapiţă în mierea de salcâm poate modifica culoarea şi conţinutul polinic fapt ce conduce la declasarea mierii de salcâm şi obţinerea unui preţ mult mai scăzut.
3. În această lună se continuă prin a se verifica şi corecta situaţiile nedorite: unificarea familiilor slabe sau făra matcă, întărirea acestora cu rame cu puiet, stimularea glucidică şi proteică a acestora;
4. Aplicarea tratamentelor antivarroa se va întrerupe cu cel puţin 2 săptămâni înaintea culesului important pentru a evita riscul poluării mierii recoltate;
5. Verificarea, repararea, înlocuirea elementelor de stup defecte pentru a rezista în condiţii de transport;
– Se continuă asigurarea cu apa la adăpător în care poate fi dizolvată şi o cantitate de 5g sare/litru apă;
– Se asigură lărgirea cuibului cu faguri clădiţi sau artificiali şi înlocuirea fagurilor destinaţi reformei. Fagurii artificiali pot fi introduşi în perioadele în care se remarcă o uşoară albire a celorlalţi faguri, mai ales pe speteaza superioară semn că în natură există un cules.
6. Pregătirea documentaţiei necesare acţiunii propriu-zise de pastoral în conformitate cu legislaţia:
7. Pregătirea mijloacelor de transport a familiilor de albine în pastoral. Mijloacele de transport inclusiv pavilioanele apicole trebuie să fie înscrise în circulaţie şi să aibă revizia tehnica.
8. Anunţarea primăriilor din localităţile în raza cărora sunt deplasate stupine în pastoral pentru luarea în evidenţă şi protejarea de eventuale tratamente fitosanitare este o măsură necesară pentru a exista baza rezolvării un eventual litigiu.
9. Asigurarea cu echipamentul necesar extracţiei şi stocării mierii până la valorificare; – condiţiile de extracţie şi recipientele de stocare a mierii trebuie să corespundă normelor Uniunii Europene. Adaptarea la legislaţia UE privind echipamentele: orice echipament care vine în contact cu mierea cum ar fi centrifuga, tava de descăpăcit, cuţitul de descăpăcit, trebuie să fie confecţionate din inox alimentar, iar recipienţii de stocare admişi trebuie să fie confecţionaţi din plastic alimentar, tablă vopsită cu vopsea alimentară, vase emailate sau inox alimentar. (Sursa: aca.org,ro)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole