Ludovic Orban: ”Legea arendei reprezintă un ATAC la proprietatea privată”

Legea arendei, recent votată în Parlament, a fost atacată la Curtea Constituțională a României (CCR) de către parlamentarii care fac parte din Forța Dreptei, partidul fostului premier Ludovic Orban, și USR. Potrivit acestora, noile reglementări reprezintă un atac asupra proprietății private și a libertății cetățenilor, reprezentând ”o continuare a modului de acțiune al comuniștilor”.

Ludovic Orban a explicat, pentru AGRO TV, argumentele conform cărora gruparea pe care o conduce a hotărât să atace legea arendei la CCR.

”Această lege reprezintă un atac la proprietatea privată și un atac împotriva libertății economice. Legea obligă orice proprietar de teren agricol, dacă vrea să-și arendeze terenul, să-l arendeze pe o perioadă minimă de 7 ani de zile, perioadă în care este lipsit de dreptul de folosință pe terenul respectiv. Singurele situații în care se poate rezilia contractul de arendă sunt situația în care arendașul nu-și plătește arenda și situația în care arendașul, dacă este firmă, intră în incapacitate de plată.

Al doilea element care nu trebuie ignorat este o altă prevedere a legii, care permite arendașilor să facă schimb de folosință a terenurilor. Adică un arendaș poate să dea terenul la schimb unui alt arendaș, fără să aibă acordul proprietarului terenului. Aici sunt câteva lucruri simple – într-o economie de piață, există un principiu de drept: contractul este legea părților, iar o reglementare nu poate să instituie obligații care sunt în mod evident neconstituționale.

Nu în ultimul rând, în momentul în care se încheie contractul de arendă, nu mai beneficiază proprietarul de plățile la hectar, iar cel care beneficiază de plățile la hectar este cel care lucrează terenul, o reglementare corectă. Numai că, în momentul în care institui obligația de a face un contract pe o perioadă minimă de 7 ani, practic lipsești proprietarul terenului, care este titularul dreptului pe care el îl cedează prin contractul de arendă, de plățile la hectar pe o perioadă de 7 ani.

Aș vrea să urmărim și ce se va întâmpla dacă această lege intră în vigoare. Se vor încheia contracte de arendă pe 7 ani de zile, care nu vor putea fi desfăcute, și se va bloca situația de fapt. Niciun nou fermier care vrea să intre în piață și care nu are suficient teren ca să-și construiască o fermă, nu va mai avea posibilitatea de a găsi teren pe care să-l ia în arendă”, a precizat Ludovic Orban în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

- Publicitate -

Contestatarii legii susțin că aceasta pare să aibă ca scop concentrarea puterii din agricultură în mâinile unui număr redus de fermieri, adică marii proprietari români sau străini.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Cea mai mare nenorocire de la colectivizare. La cultura mare contractul sa fie anual, la vie sau pomi acolo se pot face contracte pe perioada mai mare pana intra culturile pe rod. Dacă legea spune clar cine încasează subvențiile pe terenul respectiv, și este foarte corect ca cine muncește terenul sa încaseze și subvențiile, tot în lege se poate trece ca cine merge la primărie sa ia adeverință ptr Apia sa plătescă și impozitul pe acel teren iar nivelul arendei sa fie cât nivelul subvenției. Sunt satul sa plătesc impozite la primărie și sa iau 300 sau 400 de kg arenda la ha în timp ce Fermierii își iau toate producțiile, subvențiile la suprafață la motorina rambursări de tva despăgubiri de secetă și se umplu de lovele și se dau mari patroni cu jepane de sute de mii de euro bucata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole