3 decembrie 2021 - 15:16

Ludovic Orban, despre dezastrul din Portul Midia: „Deja e o bomba ecologica”

Premierul Ludovic Orban le-a cerut miniştrilor de la Interne şi Transporturi să ia măsuri pentru a urgenta intervenţia în urma eşuării în Portul Midia a navei care transporta oi vii, subliniind că urgenţa maximă este legată de efectuarea tuturor operaţiunilor de descărcare a navei, de transport şi de incinerare a cadavrelor animalelor moarte.

„Reacţia reprezentanţilor din teritoriu mi-a arătat paralizia, delăsarea şi incapacitatea de a face faţă unor situaţii care reclamă o intervenţie serioasă şi foarte bine pusă la punct. Nu vreau să treacă acest eveniment fără ca cei care nu şi-au făcut datoria să fie demişi din funcţii”, a subliniat premierul în şedinţa de guvern de joi.

„Sunt responsabili acolo care nu şi-au făcut datoria şi care trebuie să fie demişi. Nu e aici noul preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare, domnul Robert Chioveanu. Trebuie să ştiţi că am luat decizia de a-l desemna pe Robert Chioveanu şi de a-l trimite la faţa locului, pentru că cel care avea delegate atribuţiile, respectiv vicepreşedintele Ciutac şi cu directorul Direcţiei Sanitar Veterinare, nimeni altul decât fostul preşedinte al ANSVSA, pe care l-am demis, au torpilat aproape integral intervenţia şi mai ales măsurile care ar fi trebuit luate imediat în situaţia respectivă”, a mai adăugat Orban.

Noul premier a calificat drept inadmisibil modul în care a acționat DSV pentru salvarea oilor de pe nava eșuată, considerând anormal faptul că a fost nevoie de intervenția medicilor veterinari și a organizațiilor neguvernamentale, pentru că Direcția Sanitar Veterinară nu a avut capacitatea să asigure o permanenţă în schimburi de minim trei-patru medici.

„Deja este o bombă ecologică. Nu trebuie aşteptat armatorul şi cu asiguratorul, trebuie somaţi să efectueze de urgenţă toate operaţiunile de descărcare a navei, de transport şi de incinerare, pentru că altfel riscăm să producem efecte extrem de grave. Din câte am înţeles, nava nu a fost abandonată şi costurile acestei operaţiuni trebuie să fie suportate de asigurător. Nu se poate aştepta termenul ăla între 10 şi 60 de zile, este o urgenţă absolută să demareze operaţiunea de evacuare mâine”, a mai spus Ludovic Orban.