20 mai 2022 - 00:08

Lucrătorii din agricultură fug peste hotare!

Fermierii români care cultivă legume în solarii sau în câmp se confruntă cu o gravă criză a forței de muncă. Mii de lucrători în agricultură părăsesc satele României și merg să muncească pe sume incomparabil mai mari în fermele străinilor, scrie adevărul.ro.

Fenomenul este prezent în satele românești de peste 20 de ani, însă în această primăvară pare că este vorba de o migrație record, avertizează Mihai Chesnoiu, un cunoscut fermier din Grădinari, judeţul Olt.

Acesta le-a povestit reporterilor Adevărul că se gândește să își vândă răsadurile, pentru că toată echipa cu care lucra pleacă în Danemarca. Nu e singurul fermier care se confruntă cu această problemă, pentru că din zonă vor pleca să muncească în străinătate 48 de lucrători odată, asta după ce, în preajma Paștelui, alţi lucrători din Grădinari au luat drumul Elveţiei, seduşi de contracte de nerefuzat.

Din spusele lui Mihai Chesnoiu, oamenii lucrează acolo în serele unui fermier care îşi permite să le plătească salarii de 2.300 franci net şi să-i cazeze în condiţii pe care, poate, unii lucrători nu le au nici acasă. Ba chiar, în Danemarca, la cules de căpșune, un cuplu poate câştiga și 1.200 de lei pe zi, faţă de cel mult 300 de lei, cât câștigă două persoane la muncă în agricultură în fermele din România.

Cum de îți pot permite fermierii străini astfel de salarii? Potrivit lui Mihai Chesnoiu, singura explicaţie este, pe lângă infrastructură, nivelul subvenţiilor. În România, micii fermieri nu se pot dezvolta cu subvenţiile pe care le primesc şi care sunt comparabile cu cele din cultura mare, în condţiile în care să munceşti un hectar cultivat cu legume înseamnă cheltuieli cu forţa de muncă incomparabil mai mari. Cei 3.000 de euro primiți prin Programul „Tomata” sau câte un grant de 5.000 de euro primit o data la cinci ani nu sunt de ajuns pentru dezvoltare, este de părere Chesnoiu, care mai spune că dacă lucrurile nu se vor schimba, iar sprijinul pentru legumicultori rămâne la nivelul subvențiilor acordate pentru cultura mare, vom asista la un abandon din ce în ce mai pronunțat din partea fermierilor.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.