22 ianuarie 2022 - 16:11

Lovitură pentru mijlocitorii de păsări vii

Ca urmare a restricţiilor impuse de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ASNVSA), pe fondul confirmării unui focar de gripă aviară, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani a retras temporar autorizaţiile de funcţionare pentru societăţile comerciale care intermediază păsări vii.

Potrivit precizărilor făcute pentru Agro TV de Mihai Țurcanu, directorul executiv al DSVSA Botoșani, 17 mijlocitori (intermediari) sunt afectați de această decizie valabilă pe parcursul a 30 de zile.

„În urma deciziei Comitetului Național pentru Situații de Urgență – Centrul Național de Combatere a bolilor de vineri, 7 mai 2021, am dispus suspendarea activităţii tuturor mijlocitorilor de afaceri, care funcţionau pe raza judeţului Botoşani pe zona de pui zburați. Noua decizie nu mai permite intermedierea comercială a păsărilor vii, ci doar achiziția direct din ferme de către deținătorii de gospodării ale populației. Aceștia din urmă nu pot achiziționa decât maximum 350 capete pe gospodărie.

De asemenea, am emis suspendarea pentru 30 de zile inclusiv acelor magazine care nu aparțineau incubatoarelor. De decizie, temporar, sunt afectați undeva la 17 mijlocitori. În județ sunt înregistrate 17 ferme mari de producție a păsărilor, plus 4 tip A – capacitate mică”, a precizat Țurcanu.

Potrivit precizărilor șefului DSVSA Botoșani, fermele avicole pot vinde pui doar pe o rază de maximum 50 de kilometri de locul de amplasare a fermei avicole.

Comerţul cu păsări vii a fost interzis pe teritoriul României timp de 30 de zile, după ce în judeţul Mureş a fost confirmat un focar de gripă aviară la o fermă comercială.

„Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate”

Din data de 7 mai a.c., comerțul cu păsări vii, de la pui de o zi până la păsări reformă, a fost interzis pe teritoriul României timp de 30 de zile. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a comunicat în mod oficial decizia luată în cadrul unui comitet special ce s-a întrunit după ce, în județul Mureș, a fost confirmat un focar de gripă aviară la o fermă comercială.

„La solicitarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în seara zilei de 7 mai 2021 s-a întrunit Comitetul Național pentru Situații de Urgență – Centrul Național de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi măsuri în contextul diagnosticării virusului gripei aviare la păsările dintr-o exploatație comercială de păsări din localitatea Ungheni, județul Mureș”, se preciza într-un comunicat de presă remis redacțiilor la acea dată.

În urma ședinței au fost dispuse suspendarea organizării și desfășurării comerțului ambulant cu păsări, dar și suspendarea activităților comerciale cu păsări vii (de la puii de o zi până la păsările de reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, respectiv a oricăror altor activități de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației.

„Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată”, precizează ANSVSA.

Verificarea respectării acestor măsuri se realizează prin acțiuni de control organizate în comun de către structurile teritoriale ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor și Ministerul afacerilor Interne, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic și în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat, ce vizează transporturile de păsări vii.

În contextul epidemiologic actual, de creștere a numărului focarelor de gripă aviară pe tot teritoriul Europei, presiunea virală este foarte mare și de aceea este absolut necesară impunerea și respectarea unor măsuri suplimentare pentru a preveni răspândirea acestei boli.

Conform ANSVSA, la nivel european, pierderile economice cauzate de evoluția gripei aviare sunt foarte mari, statul cel mai afectat fiind Polonia.

„De aceea, ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate și respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități, pentru a împiedica răspândirea gripei aviare pe teritoriul țării noastre și a evita pagubele economice enorme generate de această boală”, menționau vocile autorizate ale ANSVSA.

Autoritatea a anunțat că monitorizează în permanență statusul de sănătate al păsărilor domestice și al celor sălbatice (rezervorul natural de virus), astfel încât pe piaţă să ajungă doar produse provenite de la animale sănătoase și, implicit, să protejeze industria avicolă din țara noastră.

„În acest sens, ANSVSA colaborează permanent cu Ministerul Apelor şi Pădurilor, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, cu Colegiul Medicilor Veterinari din România și cu asociațiile ornitologice”, se mai preciza în comunicarea oficială.

Puii zburați sunt puii crescuți de la ecloziune până la vârsta de trei săptămâni sau mai mult. Aceștia sunt vânduți pentru a fi crescuți în continuare în condiții naturale, pentru a obține așa-numita găină de casă.