Legumicultorii sunt revoltați de o decizie a Ministerului Agriculturii privind regulile de acordare a sprijinului cuplat în sectorul vegetal pentru legumele cultivate în spații protejate! Potrivit acestora, o parte dintre ei ar putea rămâne în imposibilitatea de a mai primi această subvenție începând din 2023.
Redăm comunicatul Uniunii Salvăm Țăranul Român care adresează această problemă:
”Având în vedere publicarea în Monitorul Oficial al României, partea I, Nr.168/28.II.2023, a noilor reguli și documente care vor sta la baza acordării SPRIJINULUI CUPLAT VEGETAL pentru legumele cultivate în spațiile protejate, UNIUNEA SALVĂM ȚĂRANUL ROMAN se sesizează cu privire la următorul aspect:
Începând cu anul 2023, legumicultorii care dețin o suprafață de solarii de 0,3 ha până la 0,99 ha nu vor mai fi eligibili pentru acordarea acestui tip de sprijin, daca nu sunt și beneficiari BISS (fost SAPS) conform art.65, pct.1, literele a si c.
Menționăm că în perioada PNDR 2014-2020 cât și în cea de TRANZITIE 2021-2022 acești fermieri au fost eligibili pentru declararea și încasarea sumelor cuvenite pentru SCV Legume Cultivate în Spații Protejate.
De asemenea vă precizăm câteva aspecte destul de importante:
- În grupurile de lucru ale PNS și în drafturile prezentate la întâlniri acești fermieri nu erau excluși de la plată.
- În documentul oficial al PNS trimis de către România la Bruxelles și aprobat de către Comisia Europeană acești fermieri au fost incluși din nou fiind eligibili pentru plata SCV.
- În marea ”Caravană a Cunoașterii” promovată de MADR prin cuvântul Ministrului Agriculturii Petre Daea, nu am fost înștiințați de această modificare.
- Pe site-ul oficial al MADR, APIA cât și pe paginile de Facebook ale acestor institutii apare informația că se păstrează regulile din perioada 2014-2022.
În acest sens:
- Solicităm MADR să modifice această prevedere din ORDINUL privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condițiile și modul de implementare a intervențiilor aferente, sectoarelor vegetal si zootehnic, prevăzute la art.1, alin.(2), lit. a)-c) din Hotărârea Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027, finanțate din Fondul European de garantare agricolă și de la bugetul de stat, care lezează dreptul la finanțare a cultivatorilor de legume în spații protejate.
- Să răspundă public de ce a luat această decizie de modificare și excludere a acestor fermieri, cu ce scop și cu cine s-a consultat în acest sens?
- Să raspundă public dacă nu cumva prin această aberantă decizie încalcă drepturile fermierilor, nu respectă regulamentele UE și nu îi discriminează pe legumicultorii autohtoni fața de colegii lor din UE.
Vă reamintim de asemenea faptul ca onor MADR a luat decizia de a diminua sprijinul financiar pentru SCV acordat legumelor cultivate in spatii protejate de la 12.400.000 euro/an in PNDR 2014-2022 la doar 2.400.000 euro in PNS 2023-2027, tot fără a ține cont de solicitările și nevoile sectorului legumicol, care a fost și este greu încercat și afectat începând cu declanșarea epidemiei de COVID19, continuând cu războiul din Ucraina și toate creșterile de prețuri la ENERGIE, INPUTURI, COMBUSTIBILI etc. din ultima perioadă, ajungându-se la o subvenție cuprinsă între 1000 și 2000 de euro/ha, adică o diminuare a sprijinului acordat pentru SCV Legume Cultivate în Spatii Protejate cu peste 200% față de perioada 2014-2022.
Cei mai afectați de această nouă prevedere vor fi nimeni alții decât legumicultorii din localitatea Matca Jud. Galați, la această dată cel mai mare bazin legumicol din țară, cu peste 1.600 hectare de Legume Cultivate în Spații Protejate, existând riscul ca 70-90% din fermierii acestui bazin legumicol să piardă dreptul la această subvenție.”
Reprezentanții USȚR susțin că vor merge mai departe în contestarea acestei decizii a MADR, prin atacarea ei la Curtea Constituțională și sesizarea Comisiei Europene cu privire la încălcarea drepturilor legumicultorilor români.