După ce piața cerealelor prezenta semne de acalmie de săptămâni bune, odată cu trecerea sărbătorilor de iarnă și intrarea în noul an, acest echilibru a fost zguduit, iar cotațiile au început să se ducă în jos pe bursele de mărfuri agricole.
Motivul principal al acestei zguduiri este reprezentat de veștile noi în ceea ce privește economia americană, care duc la o scădere a șanselor ca Rezerva Federală (FED) să reducă dobânda de referință în luna martie. Practic, după 11 creșteri consecutive ale ratelor de dobândă, analiștii așteptau la începutul acestui an o scădere, însă optimismul în acest sens s-a diminuat în ultimele zile.
”Piața încă este amorțită, nu s-a trezit, iar în această amorțeală, FED s-a gândit să dea o lovitură foarte puternică. Vorbim aici de un potențial de a nu scădea dobânda nici în luna martie, fapt ce a cauzat o scădere pe bursă a grâului, porumbului, soia și a altor materii prime”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, la Digi24.
Scăderea cotelor de pe bursele internaționale s-a resimțit imediat și în piața fizică, iar prețurile din Portul Constanța s-au diminuat în concordanță, atingând valori mai mici cu până la 10 euro/tonă față de săptămâna trecută.
Prețurile la cereale se prăbușesc dar Prețurile la alimente explodează