„Loteria” meteo – Când și pe unde va ploua în următoarele două săptămâni

Din păcate, nu toți fermierii vor avea parte de condiții meteo favorabile până la începutul campaniei de recoltare din iunie.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat luni prognoza privind evoluţia valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 20 mai-2 iunie 2024, în principalele regiuni ale țării.

În Banat, meteorologii estimează pentru ultima decadă a lunii mai și pentru primele zile din iunie un regim termic în general apropiat de normalul climatologic caracteristic acestei perioade. Media regională a temperaturilor maxime va fi cuprinsă între 24·C și 28°C, iar a celor minime între 12°C și 14°C, cele mai scăzute valori termice urmând a se înregistra în perioada 22-24 mai. Ploi pe arii mai extinse și cantități de apă însemnate se vor înregistra în perioada 21 – 25 mai și la început de iunie. Intervale cu ploaie vor fi și în restul intervalului, în special în timpul după-amiezilor, dar pe arii restrânse.

În Crișana, în prima săptămână, pe fondul accentuării instabilității atmosferice,vor fi variații termice, în special în regimul diurn, astfel, de la o medie ce va crește la 28°C în ziua de marți, 21 mai, se va ajunge la 24.-25°C în perioada 22-24 mai, pentru restul intervalului fiind estimate valori în general de 26-27°C. Media temperaturilor minime va fi de 12-13°C, ușor mai ridicată în data de 22 mai, când se va situa în jurul a 14°C. Potrivit meteorologilor, probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse și cantități de apă însemnate va fi mai ridicată în perioada 21-25 mai și la început de iunie. Intervale cu ploaie vor fi și în restul intervalului, în special în timpul după-amiezilor, dar pe arii restrânse.

Și în Transilvania, meteorologii estimează că, în prima săptămână, pe fondul accentuării instabilității atmosferice, vor fi variații termice, în special în regimul diurn, astfel de la o medie ce va crește la 26°C în ziua de marți, 21mai, se va ajunge la 2 °C în ziua de 23 mai. Pentru restul intervalului sunt estimate valori în general de 25-26°C. Media temperaturilor minime va fi de 8-10°C, ușor mai ridicată în 23 mai și la început de iunie. Probabilitatea pentru ploi însemnate cantitativ va fi mai ridicată în 23 și 24 mai și la început de iunie. Intervale cu ploaie vor fi și în restul intervalului, în special în timpul după-amiezilor, dar pe arii restrânse.

În Maramureș, intervalul va debuta cu o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, respectiv o creștere a temperaturilor maxime la 27-28°C în ziua de marți, 21 mai, însă pe fondul accentuării instabilității atmosferice se va produce o răcorire în zilele de miercuri și joi, 22 și 23 mai, când sunt estimate valori în jurul a 23°C. Pentru sfârșitul de mai și începutul de iunie, meteorologii estimează că media temperaturilor maxime se menține la peste 25-26°C. Media temperaturilor minime va fi de 11-12°C pe tot parcursul intervalului. Vor fi ploi în prima săptămână, pe arii mai extinse în perioada 22-25 mai, când și cantitățile de apă vor fi însemnate. Intervale cu ploaie vor fi și în a doua săptămână, mai probabile și din nou în extindere spre finalul lunii mai și la început de iunie.

- Publicitate -

În Moldova, media regională a temperaturilor maxime va fi de 24-26°C în perioada 20-23 mai și de 27-28°C la finalul lunii mai și începutul de iunie. Minimele vor fi și ele mai ridicate, comparativ cu mijlocul lunii mai, respectiv o medie de 10-11°C, în primele nopți, și de 13-14°C spre finalul intervalului. Probabilitatea pentru ploi locale va fi mai ridicată în 22 și 23 mai, dar și spre finalul lunii mai și la început de iunie. Din păcate, pentre restul intervalului meteorologii apreciază că regimul pluviometric din regiunea Moldovei va fi deficitar, iar ploile vor fi posibile pe arii restrânse îndeosebi în timpul după-amiezilor.

În Dobrogea, în prima zi a intervalului valorile termice se vor situa în continuare ușor sub normalul climatologic, însă tendința va fi de încălzire în zilele următoare, astfel că media temperaturilor maxime va urca la 24-25°C, iar la început de iunie sunt posibile valori de peste 25-26°C. Potrivit meteorologilor, evoluția va fi asemănătoare și în regimul nocturm, respectiv o creștere a minimelor de la 10°C, până spre valori în general de 13-14°C. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în jurul datei de 23 mai și spre finalul intervalului de anticipație.

În Muntenia, tendința generală va fi de încălzire la nivelul acestei regiuni, însă în primele zile, pe fondul nebulozității sau a instabilității mai accentuate, vor fi variații în regimul diurn, respectiv o medie ce va oscila între 23°C și 25°C. Pentru perioada 24 mai-2 iunie, estimările meteorologilor indică valori termice maxime în general de 26-28°C. Temperaturile minime vor fi în jurul a 10°C în primele nopți, apoi, cu mici variații, se vor situa între 12°C și 14°C. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în perioada 22-25 mai, când sunt posibile și cantități de apă însemnate, dar și după 30 mai. Intervale cu ploaie vor fi și în restul intervalului, în special în timpul după-amiezilor, dar pe arii restrânse.

În Oltenia, în primele zile, pe fondul nebulozității sau a instabilității mai accentuate, vor fi variații în regimul diurn, respectiv o medie ce va oscila între 22°C și 24°C. După aceste zile mai răcoroase, media temperaturilor maxime se va situa în jurul a 26°C. Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 11°C și 14°C, cu cele mai ridicate valori la început de iunie. Ploi pe arii mai extinse și cantități de apă însemnate se vor înregistra în perioada 21-25 mai și posibil la început de iunie. Meteorologii apreciază că intervale cu ploaie vor fi și în restul intervalului, în special în timpul după-amiezilor, dar pe arii restrânse.

La munte, în primele zile, pe fondul nebulozității sau a instabilității mai accentuate, vor fi variații în regimul diurn, respectiv o medie ce va oscila între 12°C și 15°C. Pentru perioada 24 mai-2 iunie, prezenta estimare meteo indică valori termice maxime în jurul a 16°C. Media temperaturilor minime va fi de 7-8°C pe tot parcursul intervalului. Vor fi ploi în perioada 22-25 mai, când și cantitățile de apă vor fi însemnate. Intervale cu ploaie vor fi și în restul intervalului, mai probabilie și din nou în extindere la final de mai și început de iunie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole