20 mai 2022 - 07:59

Loteria agrometeorologică: cine scapă și cine nu de seceta pedologică!

Prognoza agrometeorologică pentru următoarea perioadă pare a fi o loterie pentru fermierii români.

Astfel, potrivit prognozei de specialitate emise miercuri de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 14-20 aprilie, în cultura grâului de toamnă, conţinutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă în Moldova şi Crişana, cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogei şi a Transilvaniei, local în estul şi centrul Olteniei, dar şi în nordul şi nord-vestul Banatului.

Valori satisfăcătoare şi izolat apropiate de optim ale rezervei de apă din sol se vor regăsi în Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, local în nord-vestul, vestul şi sudul Munteniei, nord-estul şi vestul Banatului, sudul Dobrogei, nordul, izolat sudul şi sud-vestul Transilvaniei.

În stratul 0-20 cm (ogor), rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania, Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia. Deficite de apă în sol se vor înregistra în Dobrogea şi Moldova, local în centrul şi sudul Olteniei, estul, nordul şi sudul Munteniei, nordul şi nord-vestul Banatului, vestul şi sud-vestul Crişanei, centrul, sudul şi izolat estul Transilvaniei, unde seceta pedologicăva fi moderată, puternică şi extremă, se arată în raportul agrometeorologic al ANM.

În perioada menţionată, procesele vegetative ale culturilor de câmp şi speciilor pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu normal în majoritatea zonelor agricole, iar în depresiunile din nordul şi centrul ţării, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi uşor încetinite, îndeosebi în zilele cele mai reci. În general, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie la culturile de toamnă semănate în perioada optimă, respectiv medie şi slabă la cele tardive, precum şi pe terenurile cu deficite de apă în sol, în special din sudul şi estul ţării.

Potrivit specialiștilor de la Administrația Națională de Meteorologie, cerealierele de toamnă – orz şi grâu – înfiinţate în epoca optimă îşi vor definitiva înfrăţirea (80-100%), aflându-se predominant în faza de alungire a paiului (10-100%). În semănăturile efectuate după data de 20 octombrie 2021 se vor continua fazele de formare a frunzei a treia (50-100%) şi înfrăţire (20-100%).

În sudul şi sud-estul teritoriului agricol, la rapiţă vor predomina apariţia inflorescenţelor (10-50%) şi izolat începutul înfloririi (10-15%), iar în restul zonelor agricole, alungirea tulpinii şi butonizarea (10-100%).

În plantaţiile pomicole de sâmburoase se vor înregistra înflorirea, creşterea frunzelor, precum şi legarea rodului, în special la speciile extratimpurii şi timpurii de cais. La speciile seminţoase se vor semnala în continuare dezmugurirea, înfrunzirea şi izolat înflorirea (măr).

În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa-de-vie se va afla în fazele de „plâns” şi înmugurire, precum şi local dezmugurirea la soiurile timpurii de masă.

La culturile de floarea-soarelui şi porumb se vor continua lucrările de semănat pe suprafeţe agricole extinse, iar cele înfiinţate până în prezent se vor afla la germinare şi răsărire.

Sfecla de zahăr şi cartoful (soiuri timpurii) din centrul şi nord-vestul ţării vor parcurge fazele incipiente de vegetaţie.

Condiţiile agrometeorologice vor permite, potrivit specialiștilor ANM, efectuarea lucrărilor agricole în câmp (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, tratamente fitosanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) cu excepţia zilelor cu precipitaţii.

Sub aspect termic, meteorologii transmit că, în perioada 14-20 aprilie, vremea mai caldă de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire treptată, în cea mai mare parte a ţării.

Potrivit meteorologilor, temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 6 şi 19 grade Celsius în primele zile, abaterile termice negative fiind de 1-7 grade Celsius şi 0-11 grade Celsius spre sfârşitul perioadei, valori mai scăzute cu 1-7 grade Celsius în raport cu mediile multianuale.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 3 şi 25 grade Celsius, la nivelul întregii ţări, iar cea minimă va fi cuprinsă între -5 şi 10 grade în majoritatea regiunilor agricole, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, izolat producându-se brumă şi îngheţ superficial la sol.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 6 și 17 grade Celsius în aproape toate zonele de cultură, limite optime continuării însămânţărilor de primăvară, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie la cele semănate până la această data, se mai arată în prognoza agrometeorologică a ANM.

Pentru perioada menţionată, meteorologii prognozează ploi locale, izolat sub formă de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului în majoritatea regiunilor, iar în nordul şi centrul ţării, în primele zile, vor fi posibile şi precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare). Izolat, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.