Londra cere Moscovei să „nu mai fure” cerealele ucrainene

Ministrul britanic al Apărării a cerut miercuri Rusiei să „nu mai fure” cerealele produse de Ucraina și să lase această țară să le exporte, excluzând în același timp cererea Moscovei  de ridicare a sancțiunilor pentru a evita o criză alimentară mondială.

„Facem un apel Rusiei să facă ceea ce trebuie într-un spirit de umanitate și să lase cerealele să iasă din Ucraina”, a declarat Ben Wallace la o conferință de presă la Madrid. „Să nu vorbim despre sancțiuni, să vorbim despre a face ceea ce este corect pentru națiunile din întreaga lume”, a adăugat Ministrul britanic.

Ben Wallace se referea la declarațiile unui adjunct al ministrului rus de externe, Andrei Rudenko, care a cerut miercuri ridicarea sancțiunilor împotriva Moscovei ca o condiție pentru a evita criza alimentară globală care se conturează ca urmare a conflictului din Ucraina.

Renumită pentru pământul său foarte fertil, Ucraina a fost al patrulea exportator de porumb din lume înainte de invazia rusă și era pe cale să devină al treilea exportator de grâu. Dar conflictul a întrerupt culturile de cereale și comerțul, Rusia fiind acuzată de Ucraina și aliații săi occidentali că împiedică exporturile prin Marea Neagră, cu riscul de a provoca o criză alimentară globală gravă.

„Mulți oameni din întreaga lume se bazează pe aceste cereale pentru hrană”, a spus Wallace, amintind că o parte din producția ucraineană a mers către țări precum Yemenul, care sufereau deja de crize umanitare.

„Nu mai fura cerealele!”, a lansat Wallace apelul la adresa Moscovei. „Vedem că Rusia fură cereale ucrainene pentru propriul consum”, a spus ministrul britanic.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kouleba a numit cererea Moscovei de ridicare a sancțiunilor împotriva Rusiei pentru a evita o criză alimentară globală, drept un „șantaj” .

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole