Locul din România unde terenul arabil se vinde cu 30.000 EURO/hectar

Pe fondul situației din ce în ce mai dificile privind finanțarea din ultimul an, numărul tranzacțiilor cu terenuri agricole a scăzut semnificativ. Totuși, există încă zone unde se plătesc prețuri exorbitante pentru un hectar de teren.

În județul Arad, spre exemplu, cel mai scump teren s-a vândut la un preț de 30.000 euro/hectar, potrivit șefului Direcției Agricole Județene (DAJ) Arad, citat de Agerpres. În medie, potrivit sursei, un hectar de teren agricol în județ s-a vândut în jurul valorii de 7.100 de euro în 2023.

Prețul record de 30.000 de euro a fost înregistrat pentru un teren zona oraşului Pecica, lângă autostradă. Potrivit șefului DAJ, astfel de prețuri sunt rare și se oferă pentru terenuri pe care se ridică de obicei construcţii, instituţia nefiind informată cu privire la intenţiile cumpărătorului.

În ceea ce privește peisajul general al pieței terenurilor agricole din județul Arad, numărul tranzacțiilor totale a fost de 3.932 anul trecut, comparativ cu 5.147 de oferte de vânzare în 2022.

Șeful DAJ explică această scădere spunând că în ultimii ani s-au vândut foarte multe terenuri, mai ales de către micii fermieri. Astfel, cei care au vrut să vândă au făcut-o deja, iar cumpărătorii nu sunt interesați să le vândă mai departe, ceea ce înseamnă că trendul de scădere a numărului de tranzacții va continua și în anii următori.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole