26 ianuarie 2022 - 13:26

Livrările de grâu se diminuează, PREŢUL PÂINII EXPLODEAZĂ!

Pagubele provocate culturilor de grâu în Rusia și Canada, doi din cei mai mari exportatori mondiali, precum şi îngrijorările legate de calitatea recoltei în SUA, al treilea mare exportator, au dus cotaţiile la grâu la cel mai ridicat nivel din ultimii ani. Această mișcare pe burse creează noi temeri cu privire la inflaţia preţurilor la alimente pentru milioane de persoane vulnerabile, transmite Bloomberg, citat de AGERPRES

Cultura de grâu este plantată pe cea mai mare suprafaţă a globului şi este utilizată pentru produse de bază precum pâine, paste şi cereale pentru micul dejun.

Din păcate, în luna iulie, seceta şi canicula au continuat să pârjolească culturile de grâu din Canada, asta doar la câteva luni după ce o iarnă brutală a lovit culturile din Rusia, iar pierderile de producţie înregistrate de aceşti mari producători mondiali vor fi compensate doar parţial de câştigurile înregistrate în alte ţări.

În aceste condiții, cotaţiile futures la grâu la bursa de la Paris au crescut cu 9,5% săptămâna aceasta, până la cel mai ridicat nivel de după 2012, după ce Departamentul Statelor Unite pentru Agricultură (USDA) şi-a redus estimările privind producţiile din Canada şi Rusia, ceea ce va afecta stocurile şi comerţul mondial. Mai mult, o recoltă mai mică înregistrată în SUA creează presiuni suplimentare.

Specialiștii Boomberg spun că impactul va fi resimţit atât de gospodării cât şi de guverne, în special în ţările sărace, care se bazează pe importuri. Astfel, atât în SUA cât şi în altă parte, vom asista la costuri mai mari pentu pâine, care vor reprezenta o nouă presiune asupra unui lanţ de aprovizionare cu alimente care se confruntă deja cu un deficit de mână de lucru şi cu numeroase probleme cu logistica.

„Consumatorii vor vedea preţuri mai mari, nu este nicio îndoială. Preţul pe care îl plătim pentru grâu pe măsură ce cotaţiile futures cresc, indiferent de care este preţul când vine brutarul, se transmite imediat asupra preţului fâinii”, a declarat vicepreşedintele firmei King Milling Co, James Doyle.

În plus, aprecierea grâului până la cele mai mari valori din ultimii ani este şi una contra-sezonieră, venind într-un moment în care de obicei silozurile de cereale din emisfera nordică încep să se umple cu grâul proaspăt recoltat. În aceste condiţii, guvernul american prognozează că rezervele mondiale de grâu vor coborî la cel mai redus nivel din ultimii cinci anii, afectând în special livrările marilor exportatori.

„Piaţa se îndreaptă acum spre un deficit global, Aceasta intensifică îngrijorările cu privire la inflaţia alimentelor. Grâul este un produs alimentar esenţial”, declară Carlos Mera, directorul de cercetare de la Rabobank.

Spre deosebire de alte culturi precum porumb sau soia boabe, care sunt folosite în principal ca nutreţ pentru animale, cotaţiile la grâu au un impact mai direct asupra consumatorilor, având în vedere că grâul este materia primă pentru orice, de la baghetele din Franţa, până la tăiţeii din Asia.

Fluctuaţiile preţurilor la materiile prime au nevoie de timp pentru a se transmite de-a lungul lanţurilor de aprovizionare. În plus, preţurile cu amănuntul pot să fie mai imobile, deoarece în unele cazuri costurile cu alimentele sunt subvenţionate de guverne. Însă costurile mai mari acum înseamnă că preţurile la grâu vor rămâne la un nivel ridicat până când recoltele din emisfera sudică, de la începutul lui 2022, vor reduce presiunile.

În ultimi ani, Rusia a fost coloana vertebrală a comerţului mondial cu grâu, fiind cel mai mare exportator. Diminuarea producţiei în acest an, însă, coincide cu eforturile guvernului de la Moscova de a calma creşterea preţurilor la alimente pe piața internă, prin taxarea livrărilor de grâu destinate exportului. În aceste condiţii, cumpărătorii ar putea să se îndrepte spre alţi vânzători, precum Uniunea Europeană şi Ucraina.

Potrivit USDA, recolta de grâu a UE va fi mai mare în acest an, 138,6 milioane de tone faţă de 125,9 milioane de tone anul trecut, însă ploile fără întrerupere din Franţa şi Germania au afectat calitatea recoltei, reducând astfel producția de făină. Asta înseamnă făină mai scumpă, deci și pâine mai scumpă!

Multe state păstrează o rezervă de grâu pentru a evita lipsurile de aprovizionare cu alimente, care deseori preced instabilitatea socială. Cu toate acestea, va trebui ca, în cele din urmă, să îşi refacă stocurile, iar în condiţiile în care preţurile cresc, refacera stocurilor se va face pe seama bugetelor importatorilor.