Lista magazinelor care vând produse de post ce conțin aditivi periculoși pentru oameni

Alimentele care nu conțin carne, lapte sau ouă sunt mult mai periculoase pentru sănătatea omului.
hypermarket
În urma unui studiu realizat de către Asociația Pro Consumatori a reieșit că doar 10 la sută din 35 de produse de post testate de specialiști nu au aditivi alimentari, în timp ce unul din două conține acid citric, unul din patru conține metabisulfit de sodiu, iar unul din cinci produse are câte doi conservanți. Din totalul de 31 de aditivi descoperiți în produsele de post, 24 sunt suspecți de apariția unor probleme grave de sănătate.
”Studiul privind calitatea produselor vegetale consumate frecvent de către consumatori în perioadă postului face parte din Campania Natională de Informare și Educare: «Să invătăm să înțelegem eticheta»”, anuntă Asociația Pro Consumatori. Au fost analizate, potrivit APC, produse fabricate/distribuite de: Carrefour, Via-Trend, Cris-Tim, Europrod/Agricolă, Ocean Fish, Pirifan Distribution, Olimp Company, Unilever, Mâlita Saray Food, Kaufland, Compania Indiilor Orientale, Penny, Scandia Sibiu, Inedit, Fito-Fitt, Unicarm, Deșerta, Viotros/Grecia și Alpro Com Va.
Între produsele de post achiziționate de APC pentru testare s-au numărat ”fasole bătută cu benzoat de sodiu, sorbat de sodiu și acid citric (Carrefour), salată Humus Daniela’s cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu și acid citric (Via-Trend), chifteluțe de legume cu caragenan și gumă de guar (Carrefour), salată de vinete cu ceapă cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu și acid citric (Carrefour), humus cu sorbat de potasiu și acid citric (Cris-Tim), fantezie cu legume cu monoglutamat de sodiu și carbonat de sodiu (Europrod/Agricolă), salată de humus Vernada cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu și acid citric (Ocean Fish), fasole bătută Vernada cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu și acid citric (Ocean Fish), fulgi de fasole Foods Exclusive cu acid citric, metabisulfit de sodiu, mono și digliceride ale acizilor grași și difosfat disodic (Pirifan Distribution), fulgi pentru piure de cartofi Mâlita cu metabisulfit de sodiu, mono-digliceride ale acizilor grași și curcumină, pastă vegetală tartinabilă Penny cu polifosfati, clorură de potasiu, stearoil-2-lactilat de sodiu, esteri ai acidului citric cu mono și digliceridele acizilor grași, monoglutamat de sodiu, gumă xantan, ascorbat de sodiu, acid citric, caragenan, caramel și carmin, sos de maioneză Inedit cu acid citric, gumă de xantan, gumă de guar și sorbat de potasiu (SC Inedit SRL), tofu în saramură Inedit cu clorură de calciu, grăsime tartinabilă vegetală cu 20 la sută grăsime Delma Sandviș cu poliglicerol, poliricinoleat, mono și digliceride ale acizilor grași și acid citric (Unilever)”.
Dintre cei 31 de aditivi, notează Asociația, 24 sunt suspecți de apariția unor probleme grave de sănătate. ”E100 – curcumină este un colorant galben portocaliu. Are o rată de absorbție scăzută, iar unele studii au arătat că poate provocă stare de greată, diaree. Recent, s-a constatat că poate afecta metabolizarea fierului în organism, putând cauza deficiente de fier la anumite persoane. E120-carminul este un colorant roșu strălucitor produs din insecte, cosenile, specie de gândac din America de Sud, uscate si zdrobite. Carminul nu este recomandat în alimentația copiilor pentru că poate produce hiperactivitate și deficiente de concentrare. Poate produce astm, alergii și rinite”, susține APC.
Lista aditivilor periculoși continuă cu E150a-caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial, potrivit APC, E200, E211, E223. „E150a poate provocă hiperactivitate și probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi, E200-acid sorbic este un conservant obținut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten. Poate produce reacții alergice la nivelul pielii și tulburări respiratorii iar E200 provoacă reacții alergice la nivelul pielii, tulburări respiratorii, E211-benzoat de sodiu este un conservant cu acțiune antibacteriană și antifungică în mediul acid. Asupra acestuia planează suspiciuni cu privire la generarea unor alergii, E202-sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irită pielea, ochii și mucoasele. Poate fi genotoxic și mutagen pentru celulele sângelui uman, E223-metabisulfit de sodiu, conservant, poate provocă reacții alergice la persoanele sensibile la sulfiți, incluzând reacții respiratorii la astmatici, șoc anafilactic sau altfel de reacții alergice la persoanele sensibile”.
Produsele de post mai conțin substanțe care pot atacă smalțul dinților, dar și aditivi care pot genera dereglări hormonale, boli intestinale și tulburări nervoase. „E304-palmitat de ascorbil este un antioxidant care poate atacă smalțul dinților, E316-izoascorbat de sodiu este o substantă care prelungește perioadă de păstrare a alimentelor prin protejare împotrivă oxidării (de exemplu: rancezirea, schimbarea culorii). Poate genera alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale și ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase și creșterea nivelului de colesterol”, arată APC.
Specialiștii au mai identificat în produsele de post și aditivii E320-butilhidroxianisol (BHA), aditiv alimentar folosit că antioxidant care poate provocă alergii și stări de somnolentă și induce sindromul de hiperactivitate (ADHD) și este carcinogen și cu efecte estrogenice, E330-acidul citric, agent de reglare a aciditătii, cel mai bine documentat efect al acidului citric fiind distrugerea smalțului dentar, acesta favorizând apariția cariilor dentare.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole