Lista cu subvențiile APIA pentru fermierii din sectorul vegetal în 2021

Fermierii din sectorul vegetal beneficiază anul acesta de mai multe scheme de sprijin și ajutoare, care vor fi plătite de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Potrivit declarațiilor făcute de ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul Galei fermierilor români din Moldova, formele de sprijin acordate în acest an pentru fermierii din sectorul vegetal sunt următoarele:

”Ajutorul național tranzitoriu, care se dă de la bugetul național, cu un plafon de 214 milioane lei. Aici sunt scheme de sprijin pentru terenul arabil, pentru in și cânepă, pentru tutun, pentru hamei, pentru sfeclă de zahăr. Apoi există ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură, unde încercăm să sprijinim agricultorii prin rambursarea diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse, într-un cuantum de 8,52 lei/litru. De asemenea, sprijinul cuplat pentru sectorul vegetal, care se dă pentru anul de cerere 2020, pentru mai multe culturi aflate în dificultate, unde avem un buget alocat de 424 milioane lei”, a precizat Adrian Oros.

De asemenea, există o serie de ajutare de minimis pentru sectorul legumicol. Unele dintre acestea sunt continuări ale programelor din anii anteriori, dar există și programe lansate pentru prima dată în acest an.

”Apoi avem un program de susținere a producției de usturoi, unde am alocat 15 milioane lei. De asemenea, un ajutor de minimis pentru susținerea legumelor în spații protejate. Dacă ne uităm pe balanța comercială, după carnea de porc, imediat sunt legumele. Avem un deficit de peste 500 milioane euro anual, deși în țară există tradiție și posibilitatea cultivării acestor legume. Apoi, avem un ajutor de minimis lansat pentru plantele aromatice. Am constatat că deși în unele zone exista o tradiție și existau agricultori care cultivă plante aromatice, și în acest domeniu a crescut deficitul balanței comerciale foarte mult”, a mai subliniat ministrul agriculturii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole