Lipsa garantiilor face dificila creditarea IMM-urilor din agroindustrie

Lipsa garanțiilor face din ce în ce mai dificilă acceptarea cererilor de finanțare. Înființat în anul 2002, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), a acordat până în prezent aproximativ 80.000 de garanţii în valoare de 26 de miliarde de lei, a menționat Andra Vereş, Şef Serviciu Garantare, FNGCIMM, care a adăugat că “Garanţia FNGCIMM se poate obţine atunci când beneficiarul se prezintă la finanţatorul cu care colaborează, unde automat se completează documentaţia necesară, iar dacă există nevoia de garanţii suplimentare atunci se solicită includerea în mixul de garanţii, iar în acest sens trebuie să fie îndeplinită în primul rând calitatea de IMM. Aprobarea unei garanţii plafon, se face într-un interval cuprins între 2-10 zile, 2 zile pentru solicitarea depusă online şi până la 10 zile în cazul în care expunerea este de valoare mai mare, caz în care documentele se vor depune electronic”.

“În ceea ce priveşte tipurile de garanţii, precizăm faptul că FNGCIMM oferă garanţii din trei tipuri de surse: surse proprii, garanţii acordate în nume şi cont stat şi surse în administrare. În primul caz instituţia a acţionat în calitate de mandatar al statului şi a coordonat garanţiile în funcţie de condiţiile impuse de statul român. Astfel, pentru accesibilitatea fondurilor europene se acordă produse şi în baza Ordonanţei 43 unde categoriile de beneficiari sunt fermierii, persoane fizice sau juridice”, a mai subliniat Andra Vereş.

Reprezentantul FNGCIMM a continuat spunând că: “O altă categorie de beneficiari sunt cei privaţi care sunt încadraţi în programul PNDR (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală) 2014-2020 şi POPAM (Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime) pentru finanţarea proiectelor de investiţii. Finanţările garantate au ca destinaţie achiziţia terenurilor agricole, cu excepţia terenurilor aflate în proprietatea privată a statului, finanţarea producţiei agricole şi piscicole sau a proiectelor de investiţii care sunt încadrate în PNDR şi POPAM 2014-2020. Finanţare care poate fi garantată la maxim 3 milioane de euro, iar procentul de garantare este de maxim 80%, iar valoarea garanţiei 2,4 milioane de euro”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole