30 iulie 2021 - 07:00

Lipsa de personal forteaza fermierii sa isi reduca productia agricola

Cea mai mare problemă pe care o în continuare fermierii români rămâne lipsa de personal, oamenii refuzând să vină la muncă indiferent de salariu și condiții. În schimb, aceștia aleg să stea acasă și să primească ajutor de somaj.

De exemplu, Lucian Dor, un cultivator de căpșuni și roșii cherry din județul Călărași, este unul dintre fermierii care se confruntă cu problema lipsei de muncitori agricoli.

„Este greu să fii fermier în ziua de azi, dacă nu te implici. Iar dacă doar stai în spatele unui birou este și mai greu. În plus, este foarte greu să lucrezi cu oamenii, dacă nu ii cunoști, dacă nu îi cauți, dacă nu le întelegi nevoile. Principala problemă sunt oamenii și nu faptul că nu îi găsești, ci dezinteresul lor de a munci. Cel puțin, la mine în zonă, sunt foarte multe persoane care preferă să stea acasă și să nu lucreze, indiferent de salariul pe care îl oferi și de condițiile pe care le asiguri. Preferă să stea acasă și să se bazeze pe un ajutor minim, pe care îl primesc de la stat”, spune acesta.

În prezent, Lucian Dor este destul de mulțumit de producția de tomate de anul acesta, care a fost de 6 kg/plantă, iar așteptările la căpșuni i-au fost depășite. Cu toate acestea, având în vedere situația forței de muncă, se teme pentru anul viitor și riscă să reducă producția sau să își regândească afacerea, dacă nu va fi sigur că va avea numărul necesar de personal.

Pentru el, problema ar fi și mai gravă, în coindițiile în care a înțeles pe deplin provocările momentului și ce înseamnă cu adevărat un lanț de aprovizionare. Ca dovadă, fermierul din județul Călărași a evitat încă de la început să își comercializeze legumele și fructele în piețe. Însă, el s-a orientat încă de la început către lanțurile de supermarketuri.

“De la început am privit această activitate ca pe un business și atunci am căutat ca produsul meu să nu meargă în piață, ci sa ajunga direct în supermarketuri. De la inceput am căutat să am un contract, Dar pentru a da coerență afacerii, am nevoie de personal agricol, lucru din ce în ce mai dificil, de la an la an”, a explicat Lucian, citat de Agerpres.