Linii de finanțare pentru fermierii din zona montană – Depuneți ACUM cererile!

subvenții suplimentare linii de finantare plata subvențiilor APIA de trei ori subvenția plati avans APIA animale finanțare ajutor de minimis

Fermierii din zona montană care vor se beneficieze de liniile de finanțare deschise de Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM), mai au la dispoziție doar câteva zile pentru a depune cererile. Potrivit programării actuale, sesiunile de depunere a dosarelor se încheie la data de 29 noiembrie 2022, ora 22:00.

Fermierii au la dispoziție următoarele linii de finanțare:

  • Înființare centre de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană – fonduri disponibile: 88.115.724 lei;
  • Înființarea stânelor montane – fonduri disponibile: 34.640.000 lei;
  • Înființare centre de colectare sau de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană – fonduri disponibile: 89.633.478 lei.

Cu toate că sumele disponibile sunt consistente, fermierii nu s-au înghesuit până acum să depună proiecte. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, consultantul Cosmin Măglaș ne-a explicat motivul aparentei lipse de interes pentru aceste linii de finanțare.

”Înființarea centrelor de colectare sau prelucrare a laptelui în zona montană are un număr de 11 dosare depuse, în valoare de 3 milioane de lei, în condițiile în care avem 88 de milioane de lei fonduri disponibile. Înființarea stânelor montane are zero dosare depuse, iar pentru înființarea centrelor de colectare a fructelor de pădure sunt 6 dosare depuse, cu o valoare de 2,4 milioane lei, în condițiile în care fondurile disponibile sunt de 90 milioane lei.

Vreau să atrag atenția că nu au existat proiecte pregătite. Cei care doresc să înființeze sau să dezvolte astfel de afaceri, au aflat foarte târziu de existența acestor linii de finanțare. Mai mult, cofinanțarea este de 50%, la care, dacă adăugăm TVA-ul la construcții și alte cheltuieli neeligibile, ajungem la o cofinanțare reală de 80%. Aici este o problemă. Ar fi utilă o prelungire a acestei măsuri, deoarece 30 de zile sunt prea puține, fără niciun fel de promovare înainte”, a precizat consultantul Cosmin Măglaș pentru AGRO TV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *