Lin Keqing, China:Ne dorim ca poporul chinez să importe din România cât mai multe produse agroalimentare

china_iriMinistrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a primit, în 10 mai 2016, vizita unei delegaţii din Republica Populară Chineză condusă de Lin Keqing, viceprimarul Beijing-ului. La întâlnire a fost prezent şi ambasadorul Chinei la Bucureşti, E.S. Xu Feihong.
Cele două părţi au avut un schimb de opinii privind consolidarea cooperării în domeniul cercetării științifice în domeniul agriculturii și dezvoltarea agriculturii urbane. Dl. Lin Keqing i-a adresat României invitaţia de a participa la Expoziția Internațională de Horticultură din 2019 de la Beijing. Din delegaţia chineză a făcut parte conducerea Academiei de Științe Agricole și Silvice din Beijing, care, la finalul întâlnirii, împreună cu preşedintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (A.S.A.S.), Gheorghe Sin, au semnat un document de colaborare între ASAS și instituţia omoloagă din Beijing.
În intervenţia sa, ministrul Achim Irimescu a amintit de relaţiile îndelungate de colaborare între România şi Republica Populară Chineză, un accent deosebit fiind pus, pe lângă cercetarea în domeniul agricol, pe schimburile agroalimentare – comerţul exterior – între cele două parţi.
Ministrul a explicat că în ultimul an pe piaţa laptelui şi a cărnii de porc s-au resimţit efectele reducerii ritmului creşterii economice a Chinei şi în contextul menţinerii embargoului impus Uniunii Europene de către Federaţia Rusă. „Din această perspectivă, ne dorim ca poporul chinez să importe din România cât mai multe produse agroalimentare. De aceea, sper, ca pe lângă transferul de cunoştinţe în cercetarea din sectorul agroalimentar, să reuşim să intensificăm comerţul agroalimentar şi fac apel la colegii noştri veterinari din România şi China să accelereze procesul, pentru a permite celor două părţi să colaboreze mai bine şi să înregistrăm o creştere a fluxului comercial agricol între părţi. Piaţa chineză este foarte mare şi ne dorim să ajungem cu o gamă cât mai largă de produse agroalimentare şi, având în vedere dezvoltarea avansată pe care a cunoscut-o China, ne dorim ca know-how-ul chinezesc să vină şi în România”, a subliniat ministrul Achim Irimescu.
La rândul său, Lin Keqing, viceprimarul Beijing-ului, a apreciat că nevoile celor două ţări – România şi China – sunt complementare, ceea ce constituie o bună bază pentru colaborarea agricolă. În cadrul întâlnirii, oficialii chinezi au venit cu câteva propuneri – extinderea colaborării in domeniul agriculturii şi promovarea diversificării comerţului agricol, sprijinirea investitorilor chinezi de a veni în România inclusiv în sectorul agricol, în special pentru viticultură dar şi pentru promovarea comerţului cu produsele lactate, al fructelor, legumelor etc.
O altă propunere vizează stabilirea unor mecanisme regulate de coordonare pentru a valorifica potenţialul cooperării tehnico ştiinţifice agricole, apreciind ASAS ca o instituţie prestigioasă de cercetare în domeniul agricol.
Nu în ultimul rând, delegaţia din China şi-a manifestat interesul pentru întărirea schimbului de informaţii în vederea creşterii nivelului de dezvoltare a agriculturii urbane – organizarea de expoziţii şi activităţi de promovare pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale dintre România şi China. Lin Keqing, viceprimarul Beijing-ului, i-a prezentat ministrului Achim Irimescu câteva elemente privind organizarea Expoziţiei Internaţionale de Horticultură ce se va desfăşura la Beijing, în China, în anul 2019. Participarea României la această manifestare ar oferi oportunitatea de a face cunoscute poporului chinez tehnologiile folosite în România în domeniul horticulturii, în special în ce priveşte serele şi solariile.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole