Liliana Ciobanu, deputat: În ultimii ani am asistat neputincioși la asasinarea teoretică și practică, financiară și morală, a producătorilor români

Liliana CiobanuDeputatul Liliana Ciobanu a sărit, printr-o declarație publică, în apărarea producătorilor autohtoni, grav afectați pe nedrept de ultimele alerte din domeniul alimentar.
„În opinia mea, singura persoană care ar trebui să aibă imunitate în România ar trebui să fie producătorul ! Mă refer la acel om care trudește de dimineața până seara și șapte zile pe săptămână să facă un leu și să-și plătească din el impozitele datorate statului, salariile altor persoane și toate celelalte contribuții prevăzute de lege. Acest om, Măria Sa Producătorul, ar trebui să fie entitatea cea mai protejată de derapajele legilor, de cerbicia instituțiilor în permanentă goană după bani și mai ales de excesul de zel al organele de control.
Din păcate, în ultimii ani am asistat neputincioși la asasinarea teoretică și practică, financiară și morală, a producătorilor români ! Acestea nu sunt vorbe mari, doar realități ! Prin toate pârghiile și măsurile luate, statul român a contribuit direct la scoaterea producătorilor agricoli de pe piața autohtonă, pentru a lăsa loc și spațiu de manevră marilor retaileri și a favoriza creșterea importurilor. De altfel, datele oficiale ale anului 2015 indică deficitul comercial înregistrat de România, cu doar 32 de miliarde de euro exporturi și 36 de miliarde de euro importuri !”
Argumentele deputatului sunt legate de câteva experiențe interesante avute chiar în Parlament,după cum povestește chiar ea:
„Nu spun, Doamne ferește, că este rău să avem pe piața românească produse din import, e firesc să fie așa, este piață concurențială și nu ne mai putem întoarce în trecut. Spun însă că nu este bine să avem produse de import de proastă calitate, și la prețuri nu tocmai corecte, comparativ cu produsele românești, care își fac din ce în ce mai greu loc pe piață.
În ultimele săptămâni, Comisia de agricultură din Camera Deputaților, în care sunt membru, a găzduit o serie de întâlniri ale factorilor decizionali ai statului cu reprezentanții Hipermarketurilor, reprezentați de faimoase case de avocatură și asociații cu nume pompoase, precum și producătorii noștri din industria agro-alimentară, fermieri și asociațiile micilor producători. În cadrul discuțiilor au avut loc și serii de prezentare a unor așa-zise produse alimentare consumate de români, dar a căror compoziție este generatoare de frisoane ! Am văzut astfel crenvurști frumos ambalați și inscripționați cu reclama ‘Recomandat minorilor’, deoarece ar avea proteine, însă la conținut ni se spune ca au piele de pui, arome, glutamat de sodiu, emulgatori, etc., tot ce vrei practic, în afară de carne ! Întrebarea mea a fost unde sunt acele proteine, dacă produsul este recomandat copiilor, din moment ce numai carnea nu se regăsește în conținut ??!! Am văzut, un alt exemplu, parizer preparat din premixuri cu arome de carne, brânză feta care este de fapt ‘produs alimentar cu gust de brânză’, și multe alte produse despre care este cel puțin ciudat că există și sunt comercializate în România europeană a anului 2016 ! Această listă poate continua și la alte produse alimentare, să nu mai vorbesc despre produsele de panificație vândute în Hipermarketuri ca ‘produs proaspăt’, dar nimeni nu le spune românilor că produsele respective nu sunt ‘proaspăt scoase din cuptor !’. Ci în realitate sunt congelate și au un termen de valabilitate de minim șase luni !!! Cum să denumești produs proaspăt un produs congelat ??? Este o bătaie de joc incredibilă la adresa românilor, știut fiind și faptul că poporul nostru nu are vocația de bun cunoscător al drepturilor consumatorilor… Să nu mai amintesc de bananele ‘produse’ în România !!! Oare unde-or crește ?…
În tot acest timp, în care produsele amintite sunt vândute fără nici un control în marile magazine, fermierul și producătorul român este hăituit și urmărit ca un infractor, de toate instituțiile care ar trebui să-l sprijine, să-l îndrume, să-l ajute și să-l ocrotească în activitatea sa generatoare de plus valoare, locuri de muncă, taxe și impozite la stat, într-un cuvânt dezvoltare ! Toți factorii responsabili de distrugerea fermierilor și a producătorilor români recunosc aceste adevăruri, dar nimeni nu face nimic să rezolve situația !…”
Pentru salvarea produselor autohtone, Liliana Ciobanu are o propunere extrem de interesanta,pentru reprezentanții marilor magazine:
„Personal, am propus conducerii ANSVSA să emită un ordin prin care să ‘oblige’ într-un fel sau altul ca astfel de produse false comercializate pe piața românească să fie așezate unde le este locul, respectiv pe rafturile de… Detergenți, deoarece nu poți să-ți bați joc de consumator și să-l păcălești să cumpere astfel de anomalii ca fiind ‘alimentare’…
De câțiva ani ne plângem constant și nu prea avem reacții în fața apariției a tot soiul de boli ciudate, afecțiuni noi și greu de tratat, apărute mai ales în rândul copiilor ! Ocupăm locuri fruntașe în Europa la capitolul obezitate, chiar și la minori, suntem chinuiți de o serie de afecțiuni ciudate și dureri inexplicabile, dar, repet, nimeni nu face nimic și nimeni nu ia nici o măsură ! Mai mult, responsabilii statului se uită către Uniunea Europeană și încearcă să le spună ‘proștilor’ de români că așa ni s-a impus ! Cum ni s-a impus, în ce fel, este o nebuloasă totală ! Nu e nimic clar !… Avem însă și români care circulă mult și milioane care trăiesc în țările din UE, iar ei pot confirma că alte state nu permit asemenea importuri impuse cu de-a sila pe rafturile lor ! Întrebarea legitimă este cine și cum a ‘negociat’ cu Uniunea Europeană sănătatea noastră, producția noastră și soarta fermierilor noștri ! Și mai ales de ce în acest mod, în urma căruia suferim cu toții, deopotrivă ! Ne rămâne doar speranța că vinovații pentru acest atentat la adresa sănătății și a viitorului națiunii noastre vor fi, într-o zi, trași la răspundere și vor plăti !”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole