26 octombrie 2021 - 04:21

LIGNOHUMATE-UL IN CULTIVAREA CULTURILOR LEGUMINOASE

În prezent este imposibil să ne imaginăm o fermă legumicolă de succes, care nu utilizează microelemente, stimulatori de creștere și complexe de îngrășăminte minerale  în tehnologia de cultivare a plantelor leguminoase. Experiența pe termen lung a producătorilor europeni arată că obținerea unor randamente sporite de produse de înaltă calitate este posibilă numai în condițiile aplicării complexe a îngrășămintelor, pesticidelor, stimulatorilor de creștere și a oligoelementelor. Pentru a-și realiza potențialul, noile soiuri de culturi legumicole cu randament sporit  necesită tehnologii intensive de creștere, bazate pe utilizarea sistemelor de irigare prin picurare în spații protejate și în camp deschis.
Oamenii de știință au identificat funcțiile generale biochimice și ecologice ale substanțelor humice și influența lor asupra dezvoltării plantelor. Printre cele mai importante sunt următoarele:
– Acumulare – capacitatea substanțelor chimice de a acumula pe termen lung rezerve ale tuturor nutrienților, carbohidraților, aminoacizilor în diverse medii;
– Transportare – formarea de compuși organici și minerali în complexitate cu metale și oligoelemente care migrează activ în plante;
– Regulatorie – substanțele humice reglează nutriția minerală, schimbul de cationi, tamponarea și procesele redox în sol;
– Protecție – mediază degradarea sau inactivarea substanțelor toxice și a radionuclizilor și respective împiedică accesul acestora în plante.
Combinația dintre toate aceste funcții oferă randamente sporite și respectiv calitatea înaltă a legumelor. Pentru un legumicultor, cel mai important lucru este să aleagă cel mai calitativ produs humic , la un preț accesibil.
Avantajele Lignohumatului în aplicarea la culturile legumicole:
• Activitate biologică înaltă
• Eficiență economică ridicată datorită concentrației ridicate de substanță activă
• Versatilitate, acțiunează împotriva oricărui stres
• Creșterea eficacității pesticidelor de 2-5 ori, datorită proprietăților de adeziv
• Reducerea timpului de maturizare/coacere a legumelor
• Creșterea rezistenței plantelor la putrezirea rădăcinilor.
Ce rezultate arată aplicarea Lignohumate-ului la culturile legumicole cultivate în spații protejate:
Lignohumatul este un produs fiziologic activ, un amestec de humați de potasiu ai acizilor humici și fulvici, completat cu microelemente. Produsul dat stimulează creșterea și dezvoltarea plantelor, sporind randamentul și calitatea legumelor.
Este foarte eficientă aplicarea Lignohumate-ului pe culturile legumicole pe parcursul întregului sezon de creștere, pornind de la tratamentele semințelor și răsadurilor și terminând cu aplicarea săptămânală prin sistemul de irigare prin picurare. Utilizarea Lignohumatului permite accelerarea creșterii și dezvoltării răsadurilor, tratamentele foliare reducând cloroza frunzei.
Lignohumatul este indispensabil în tehnologia cu volum redus a cultivării leguminoaselor, crește capacitatea de absorbție a firelor rădăcinii plantelor și permite sistemului radicular să funcționeze eficient într-un volum mic de rădăcini.

 

Un interes deosebit prezintă experiența utilizării Lignohumate-ului în situații stresante, cum ar fi seceta, înghețurile timpurii, dozele crescute de pesticide. În aceste cazuri, Lignohumate-ul acționează ca un stimulator destul de puternic, care permite plantelor să tolereze mai ușor o situație stresantă și să se recupereze mai repede. Astfel, în ferma Cristea N. Ioana Pfa, loc. Magurele, com. Topolog, jud. Tulcea Lignohumate-ul a fost utilizat ca parte a unui amestec de erbicide din rezervor  pentru a procesa un camp de mazăre verde destul de buruienos. Ca urmare a aplicării acestui amestec, mazărea încă părea puțin deprimată (tonul general al plantei scăzut, frunzele puțin îngălbenite). Atunci a fost produsă o aplicare adăugătoare doar cu Lignohumate. La o zi mai târziu plantele arătau sănătoase, cu frunze verzi și au început să se dezvolte activ. Rezultatul final al acestei aplicări a Lignohumate-ului a fost faptul că producția de mazăre verde a crescut cu 15%.
RECOMANDĂRI DE APLICARE:
Tratament la sol :
– Soluri nisipoase cu humus<1% : 2 kg/ha lignohumat aplicat in solutie cu instalatia de stropit, imediat dupa administrarea ingrasamintelor
– Soluri cu humus 1-2% : 1 kg/ha lignohumat aplicat cu instalatia de stropit dupa administrarea ingrasamintelor
– Soluri cu humus ≥2% : se administreaza cate 200 g lignohumat de potasiu pentru 100 kg ingrasaminte administrate la fertilizarea de baza si la ferilizarile in vegetatie.
Umectarea seminţelor – soluţie 0,1 -0,5% timp de 10 -12 ore.
Udarea răsadurilor şi irigarea prin picături – soluţie 0,01-0,05%: 0.25-1 l/planta;
Tratamente foliare – soluţie 0,01 -0,05 % (se recomandă cel puţin 3-4 tratamente pe perioada de vegetaţie), singur sau in combinatie cu produse de protectie a plantelor si/sau fertilizanti foliari