20 septembrie 2021 - 05:24

Lideri ai fermierilor: ”Exista sincope in aprovizionarea fermelor. Trebuie sa ne asociem”

Va fi o mare problemă dacă nu vom mai putea să alimentăm cu motorină tractoarele, utilajele cu care facem lucrările agricole din această perioadă, a declarat directorul executiv al Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR), Alina Crețu, pentru Digi24. Atât ea, cât și alți lideri ai sectorului agricol din România au semnalat că, în contextul pandemiei de coronavirus, au început să apară primele probleme legate de aprovizionarea fermierilor cu inputuri agricole.

”Din păcate noi am sesizat câteva sincope pe lanțul de aprovizionare cu inputuri, mai ales la semințe, va veni foarte curând perioada de tratament și de însămânțări de primăvară. Agricultura în România reprezintă o pondere importantă, o ramură în care lucrează foarte mulți oameni și atunci vorbim de foarte multe aspecte care pot la un moment dat să sufere niște sincope. Vorbim de forța de muncă, care poate să fie afectată, și e un lucru care va duce la anumite blocaje de executare efectivă a lucrărilor sau de efectuare a livrărilor de produse spre mai departe, vorbim de aceste blocaje logistice pe rutele de aprovizionare din afara României, pe livrări, pe achiziții intracomunitare. În agricultură, ceea ce poți face azi nu poți face mâine. E o regulă pe care o știm cu toții de ani de zile. În acest climat în care, iată, avem schimbări climatice, cu această nouă provocare care se numește coronavirus, este încă o problemă venită pe capul fermierului român căruia trebuie să-i facem față”, a subliniat Mircea Băluță, președintele Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV).

Astfel, asocierea fermelor, o problemă care se află în discuție de multă vreme în sectorul agricol românesc, devine cu atât mai importantă.

”Trebuie să ne dăm seama că și asocierea noastră trebuie să ducă către niște ramuri entități care să creeze valori adăugate care, iată, să poate susține întreg lanțul, de la fermier, către consumatorul final. Adică să avem loturi de hibridare care să poată să producă sămânță în România, parte de îngrășăminte să spunem, partea de produse de protecția platelor, să le avem încet-încet reînglobate în sistemul economic al nostru, național și fermierii români, cu experiența pe care au dobândit-o, cu tehnologii la care au acces să poată face față și să-și creeze valoare adăugată astfel încât să avem și o siguranță, până la urmă vorbim și de Siguranță și Securitate Alimentară în România, în perioada următoare, foarte repede”, a mai precizat Mircea Băluță.

Și fermierul Nicu Vasile, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a subliniat că activitatea agricolă trebuie să continuie, indiferent de carantină, pentru că sunt anumite activități la care fermierii nu pot renunța.

”Speranța moare ultima, dar acest coronavirus nu e nimic altceva decât un test privind capacitatea României de a face față unui inamic invizibil, dar destul de puternic. Aici mă refer și la situația noastră economică din punct de vedere al industriei. Spunea cineva că vom avea probleme cu aprovizionarea, eu chiar cu două săptămâni mai devreme discutam că Agricultura ar trebui să intre în CSAT, când discutăm despre Agricultură, de acolo trebuie luată, adică discutăm despre strategii naționale. Dacă cumva închidem granițele, agricultura României, așa cum este astăzi, poate să facă față populației de a o alimenta? Vom avea răspunsul în 3-4 săptămâni, din punctul meu de vedere, sper să nu se întâmple, să nu fim negativiști, dar trebuie să fim realiști. E frumos să gândim pozitiv, însă toate aceste lucruri trebuie să punem în balanță, pasivă și activă, plusurile și minusurile.

Unde avem minusuri trebuie să le anihilăm și să vedem ce putem să facem. Acesta este rolul acestei alianțe, de a identifica lucrurile negative și de a aduce lucruri pozitive în această țară. Sper să nu avem această problemă, cum am văzut în Italia, dar am văzut că foarte mulți furnizori spun că nu pot să aducă produsele în România din cauza interdicțiilor pe care le au chiar și în Italia”, a declarat fermierul Nicu Vasile.