Suprafața cultivată cu floarea-soarelui este în creștere la nivel global, însumând peste 24 mil. ha în 2022, iar 80% din suprafața cultivată cu floarea-soarelui se regăseste în Europa.
În Europa de Sud-Est, suprafața cultivată cu floarea-soarelui a urmat aceeași tendință crescătoare, în 2022 suprafata fiind de peste 3 mil. ha (vs. 2,8 mil. ha în 2021).
Datorită contextului actual interesul pentru cultura de floarea-soarelui este și mai ridicat datorită prețului mărit și a faptului că producția în Ucraina și Rusia însumează peste 54% din producția globală.
Un alt argument în favoarea culturii de floarea-soarelui este adaptabilitatea speciei la schimbările climatice, datorită caracteristicilor anatomice și morfologice.
Presiune Ridicată
Anul acesta, datorită condițiilor meteo (precipitații & temperaturi) imediat după semănat, presiunea de mană a fost mai mare comparativ cu ultimii doi ani.
Alături de prezența și agresivitatea raselor, un alt factor care contribuie la creșterea presiunii este rotația. Presiunea este cu atât mai mare cu cât, deseori, se practică o rotație scurtă, la 2 ani: floarea-soarelui – cereale – floarea-soarelui.
Acești factori cumulați dau o presiune ridicată de mană, făcând din această boală un pericol real pentru câmpurile fermierilor.
Controlul manei
Este cunoscut faptul că există câteva căi de control al manei printre care măsurile agrotehnice, chimice și genetice.
Cea mai eficientă metodă în luptă cu mana o reprezintă cultivarea de hibrizi cu rezistență genetică la acțiunea acestui patogen, deoarece asigură protecție pe toată durata ciclului vegetativ, atât la infecția primară, cât și la infecția secundară.
Pentru hibrizii fără rezistență genetică la mană, controlul este realizat doar prin tratamentul chimic al seminței. Condițiile anului 2022 au fost dificile pentru acești hibrizi care au manifestat simptome de atac de mană.
Totul stă în gene – Rezistență genetică
Datorită programelor de cercetare-ameliorare, Lidea are în portofoliu hibrizi cu rezistență genetică la mană, astfel că am putut vedea în câmp, în condiții de presiune foarte ridicată, plante sănătoase, care au rezistat atacului de mană și au parcurs întreaga perioadă de vegetație fără sincope, punând în evidență potențialul lor productiv.
Sub logo-ul Mildew Master, Lidea a conceput hibrizi de floarea-soarelui adaptați zonelor infestate cu mană. Este soluția noastră inovativă, sustenabilă, “verde”, adaptată tipurilor diferite de presiune de mană.
Hibrizii noi
Cei mai recenți hibrizi linoleici de floarea-soarelui ES CEYLON SU, ES BELFIS CLP și ES OASIS CLP au o construcție genetică ce le conferă rezistență la cea mai mare presiune de mană și la atacul celor mai virulente rase, dar și o construcție genetică capabilă să răspundă la potențiale evoluții ale manei în viitor. Pentru a acoperi si segmentul de hibrizi high-oleici, venim în întâmpinarea nevoilor fermierilor, cu doi hibrizi cu rezistență genetică la mană: ES JURASSIC SU și ES ARGENTIC SU.
În acest an, acești hibrizi cultivați în zonele cu presiune ridicată de mană au performat foarte bine și ne-au adus confirmarea muncii de ameliorare.
Ce spun fermierii
Fermierii sunt îngrijorați de atacul de mană și nu doar de atacul manifestat anul acesta, cât și pentru faptul că sunt conștienți de problemele ce pot apărea și în viitor, prin rezerva de patogeni existentă în sol.
Un alt aspect care îi ingrijorează este impactului asupra producției, astfel încât au înțeles că alături de respectarea rotației și a celorlalți factori tehnologici implicați, cultivarea hibrizilor cu rezistență genetică la mană le oferă siguranța unor câmpuri curate și productive.
Pentru mai multe detalii despre oferta comercială și gama de produse, vă rugăm să contactați reprezentanții zonali Lidea.
Articol scris de Aurelia Corina Cosac, Crop Manager Floarea-Soarelui & Rapita