8 decembrie 2021 - 15:39

Liber la vânzarea terenurilor arabile!

Un embargou de aproape două decenii care viza blocarea vânzarea terenurilor arabile a fost ridicat de autoritățile ucrainene joi, 1 iulie 2021.

Decizia, potrivit celor de la Reuters, a fost luată în speranța că se vor majora investițiile în sectorul agricol, unul care are nevoie de capital, și ale căror produse sunt exportate în multe țări de pe întreg mapamondul.

Competitorul nostru de la Marea Neagră este un mare producător agricol şi exportator de porumb, grâu şi floarea soarelui. Exporturile sale de cereale s-au ridicat la 57 de milioane de tone în sezonul 2019-2020.

Parlamentarii ucraineni au votat în favoarea ridicării embargoului în luna martie 2020 şi au dat Guvernului un răgaz de peste un an pentru a se pregăti pentru liberalizarea tranzacţiilor cu terenuri arabile. După dobândirea independenţei, în 1991, Ucraina a distribuit peste 30 de milioane de terenuri arabile pentru micii fermieri, care până acum puteau doar să îşi închirieze terenurile.

Liberalizarea pieţei terenurilor arabile din Ucraina a fost un subiect politic sensibil timp de mai mulţi ani, iar criticii măsurii susţin că va permite oligarhilor locali posibilitatea de a acapara mari suprafeţe de teren sau îi va ajuta pe străini să îi devanseze pe ucraineni la achiziţionarea de loturi de teren.

Începând de joi, orice cetăţean ucrainean va putea cumpăra până la 100 de hectare de teren, în timp ce companiile vor putea participa la licitaţii începând din 2024.

În prezent, legea interzice străinilor şi companiilor străine să cumpere terenuri arabile, dar acest lucru ar putea deveni posibil în viitor, iar subiectul ar putea fi supus unui referendum la o dată ulterioară.

„Vom fi prima generaţie de ucraineni din ultimii 100 de ani care nu doar vor deţine, dar vor putea să-şi vândă terenurile”, a afirmat ministrul Agriculturii, Roman Leshchenko.

Prin intermediul actului normativ vizat a fost stabilit un preţ minim de pornire la licitaţiile pentru achiziţionarea de terenuri arabile, iar chiriaşii vor beneficia de un drept de preempţiune la cumpărarea terenurilor. Acordurile lor de închiriere vor fi valabile până la finalul perioadei contractuale.

Chiar și așa, unii producători agricoli, cât şi unii politicieni ucraineni se opun liberalizării, susţinând că agricultorii ucraineni sunt prea săraci pentru a cumpăra terenuri arabile, iar unii mici fermieri vor fi nevoiţi să îşi vândă terenurile pentru a putea supravieţui.

Criticii susţin de asemenea că, prin utilizarea unor diferite tertipuri, terenul arabil se va concentra în mâinile oligarhilor, care au închiriat deja zeci de mii de hectare de teren, sau ar putea ajunge sub controlul unor companii bogate din Occident.