Liber la cerealele ucrainene! Prima navă a plecat de la Odesa

Ucraina și-a reluat exporturile de cereale pe mare, luni, odată cu plecarea unei nave încărcate cu porumb din portul Odesa, în conformitate cu termenii acordului internaţional semnat la Istanbul cu Rusia, a anunţat Ministerul turc al Apărării, transmite AFP, citată de AGERPRES.

Nava cargo Razoni sub pavilion panamez a părăsit portul Odesa la ora 6:17 GMT cu destinaţia portul Tripoli din Liban. Nava este aşteptată să sosească la Istanbul în data de 2 august şi îşi va continua marşul spre destinaţie, după inspecţiile care vor fi efectuate la Istanbul”, a precizat ministerul turc al Apărării, luni dimineaţa, într-un comunicat de presă.

Potrivit ministrului ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov nava este încărcată cu 26.000 de tone de porumb.

După estimările firmei Yörük Isik, specializată în urmărirea mişcărilor navelor în regiune, vasul ar urma să ajungă la intrarea în strâmtoarea Bosfor marţi la prânz.

„Plecarea altor nave este planificată în limitele coridorului şi formalităţilor convenite”, se mai arată în comunicatul ministerului turc al Apărării.

Oficialitățile ucrainene au spus că la cheiurile porturilor din Marea Neagră sunt 17 nave încărcate cu 600.000 de tone de marfă. Dintre acestea, 16 nave sunt încărcate cu cereale ucrainene cu o greutate de aproximativ 580.000 de tone.

„Prima navă cu cereale după #RussianAggression a plecat din port. Graţie sprijinului tuturor ţărilor partener şi ONU am putut implementa în totalitate acordul semnat la Istanbul”, a scris ministru ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, pe contul său de Twitter. „În porturile din regiunea Odesa sunt alte 16 nave care aşteaptă să le vină rândul. Aceste nave au fost blocate de la debutul invaziei ruseşti. Deblocarea porturilor va oferi venituri în valută de cel puţin un miliard de dolari pentru economie şi oportunitatea pentru sectorul agricol să înceapă să îşi facă planuri pentru sezonul de anul următor”, a adăugat Kubrakov.

Rusia şi Ucraina au semnat, pe 22 iulie, la Istanbul, un acord cu privire la instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite exportul de cereale blocate în Ucraina. Acordul va fi valabil timp de „120 de zile”, respectiv patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte.

Navele şi încărcătura ar urma să fie inspectate la Istanbul, sub autoritatea Centrului comun de coordonare (CCC), care a fost inaugurat oficial săptămâna trecută la Istanbul, conform acordului semnat de Ucraina şi Rusia, cu medierea Turciei şi a ONU. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole