Legumicultorii se lasă de meserie – ”Ministerul Agriculturii DOARME de doi ani”

Legumicultura este unul dintre cele mai defavorizate sectoare din agricultura românească, iar mulți dintre legumicultorii care activează în acest domeniu se gândesc să îl abandoneze și să se angajeze pe altundeva. Motivele sunt multiple, de la prețurile mici cu care își valorifică marfa, până la concurența neloială a produselor din import și prețurile exagerate ale inputurilor.

Într-un interviu acordat pentru ZF Agropower, președintele Cooperativei Agricole de la Lungulețu, Ionuț Lăscaie, a subliniat că sunt zeci de membri ai cooperativei care vor să se lase de legumicultură în perioada imediat următoare. În acest context, fermierul se întreabă cine va mai lucra terenul lăsat în urmă de acești fermieri? Va ajunge și acesta pe mâna străinilor?

”Cu ce ne-au ajutat autorităţile? Să cumpărăm utilaje din afară, că în România nu prea se mai produc, să cumpăr seminţe şi îngrăşăminte din afară, fără să fie nimic sub­venţionat, în condiţiile în care preţul lor s-a dublat sau s-a triplat într-un an? Ministerul Agriculturii doarme de doi ani, iar moto­rina s-a scumpit cu 2 lei/litru”, a precizat Ionuț Lăscaie pentru Ziarul Financiar.

În plus, legumicultorul spune că nici fondurile europene nu îi ajută prea mult pe fermieri, pentru că procentul de bani pe care trebuie să îi scoată din propriile buzunare este destul de mare, iar diferența de curs valutar nu este luată în calcul. Astfel, deși legumicultura beneficiază de sume consistente din fonduri europene anul acesta, investițiile vor fi greu de realizat pentru o bună parte dintre legumicultori.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole