8 decembrie 2021 - 15:28

Legumicultorii români se pregătesc de proteste – ”Oros, DEMISIA!”

Legumicultorii români trec printr-o perioadă de coșmar în ultima vreme. Potrivit spuselor lor, prețurile de vânzare a produselor lor sunt atât de mici încât nu mai merită să investească nici în recoltarea legumelor, pentru că nu-și pot acoperi costurile. Astfel, dacă oficialii de la Ministerul Agriculturii nu iau măsuri urgente de sprijin, legumicultorii se gândesc să iasă în stradă la proteste.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu mai mulți legumicultori, membri ai Uniunii Salvați Țăranul Român, care și-au expus atât problemele, cât și lista de măsuri pe care le așteaptă din partea guvernanților. Printre acestea se află înființarea unui departament de horticultură în cadrul MADR, dar și implementarea unui ajutor de stat pentru legumicultori, cuprins între 20.000 euro și 100.000 euro.

În cazul neajungerii la un consens cu reprezentanții MADR în privința sprijinirii acestui sector, micii producători se pregătesc să treacă la acțiuni de protest.

”Am început acest demers de anul trecut, trebuie să facem anumite acțiuni, să mergem mai departe. Până la urmă, n-om reuși să ieșim 100.000 de oameni în stradă, dar câte unul în fiecare zi, în fața Ministerului Agriculturii, să-i dăm bună ziua domnului Oros, cred că găsim soluții. Câte unul acolo în stradă, facem greva foamei, că dacă vindem roșii cu 30 de bani oricum n-o să mai avem bani să ne cumpărăm o pâine. În situația asta am ajuns. Sunt colegi din țară care trăiesc din pensia părinților. Nu se poate”, a precizat legumicultorul Ion Păunel pentru AGRO TV.

Moralul în rândul micilor producători este foarte scăzut în această perioadă, pentru că după luni întregi de investiții în producția de legume, se văd acum puși în imposibilitatea de a-și valorifica marfa. Mai mult, concurența neloială a produselor venite din import atinge cote alarmante, iar legumele aduse din Turcia sunt vândute, în unele locuri, cu eticheta de produs românesc.

”Vom ieși în stradă, nu cred că putem să ținem lucrurile sub control. Oamenii sunt foarte supărați, resemnați, plâng în continuu. Cu siguranță vor ieși în stradă. Chiar ne luptăm să calmăm spiritele, să putem să negociem cu ministerul. Vor să blocheze străzi, să verse roșiile prin intersecții mari, să protesteze. Nu vrem să atragem atenția în felul acesta, să devenim agresivi, dar oamenii sunt disperați și inevitabil se ajunge aici.

De data aceasta avem și susținerea consumatorului. Consumatorii sunt foarte supărați pe ceea ce se întâmplă pentru că se simt înșelați. Înșelăciunea aceasta a plecat de la permisivitatea si lipsa măsurilor de la Ministerul Agriculturii. S-a pus în pericol securitatea alimentară, oamenii au mâncat lucruri necontrolate ca și produse românești. (…) Există o singură măsură pe care o poate lua domnul ministru și e de maximă urgență: demisia! Nu se poate atâta neimplicare. Avem în Parlament oameni tineri, oameni capabili care s-au informat, au stat lângă noi, au înțeles problemele noastre – Emil Dumitru, George Cățean, George Scarlat. Sunt oameni capabili care pot să ia măsuri”, a declarat fermierul Mihai Chesnoiu, în direct la AGRO TV.