Legumicultorii europeni se plâng de aceeași problemă pe care o au și fermierii români. Așadar, nu este deloc o surpriză că supărarea se numește tariful energiei electrice. Publicația britanică „Fiancial Times” a trecut în revistă situația producătorilor de legume în sere pentru sezonul rece care se apropie. Concluziile nu sunt deloc optimiste: în toate statele europene cu tradiție în cultivarea legumelor în seră, agricultorii spun că prețul energiei electrice face prohibitivă activitatea lor.
Peste tot în Europa, cultivatorii de roșii cherry, de castraveți și de ardei își pun problema dacă la iarnă vor mai putea produce legumele. Motivul? Poți să vinzi un castravete cu 2,50 lire? se întreabă un legumicultor britanic. În lei, un castravete cultivat în serele din Marea Britanie ar costa aproximativ 14 lei. Pe bună dreptate, fermierii sunt îngrijorați că prețurile la care pot scoate pe piață legumele sunt atât de mari încât foarte puțini consumatori vor fi dispuși să le plătească.
În Marea Britanie, producătorii de legume acuză autoritățile că au intervenit târziu și nu foarte eficient pentru a-i sprijini. Ba chiar, „Financial Times” citează un producător britanic care estimează că majoritatea legumicultorilor au renunțat să mai pregătească producția anului viitor, pentru că spun că nu are sens economic.
În Danemarca, cel mai mare producător local de roșii, cu o producție de 20.000 de tone de tomate pe an, din care un sfert în spații protejate, este lovit de criză. În Țările de Jos, țară care asigură o cincime din exporturile mondiale de legume, numeroase sere nu pot funcționa.
Publicația britanică scrie că Europa nu se poate baza nici pe Italia sau Maroc. În țara africană, seceta a făcut ravagii, iar fermierii italieni au probleme de profitabilitate a producției. Față de anul trecut, factura la energie este de trei ori mai mare, iar costurile cu îngrășămintele au crescut de patru ori. Unii fermieri, care au contracte pe termen lung, de doi ani, preferă să vândă energia electrică la rândul lor, în loc să o folosească ei înșiși.
Ce vor face consumatorii europeni dacă vor găsi legume mai scumpe și mai puține în această iarnă? Ardeii, roșiile sau castraveții ar putea costa atât de mult încât unii consumatori pur și simplu nu își vor mai putea permite să le cumpere, Este previzibilă o schimbare a obiceiului de consum, în sensul că vor cumpăra cartofi, de exemplu. Dacă aceștia vor fi la prețuri accesibile. Sau cine știe, poate Europa va apela la un program „Tomata”, de inspirație românească.
Autor: Constantin Rudnițchi