Legumicultorii, cerere URGENTĂ la ministrul Daea! Producția de legume din România se va DUBLA

Petre Daea programul tomata producția de legume legumicultori subvenție, substanțe interzise

Chiar și în condițiile în care clima este din ce în ce mai imprevizibilă, România are un potențial imens la producția de legume. Ce trebuie să facem, însă, este să facem investiții, astfel încât să schimbăm sistemul actual de producție, spune inginerul Florin Ciocan, unul dintre legumicultorii reprezentativi ai bazinului legumicol Matca, din județul Galați.

În emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, acesta ne-a dezvăluit detaliile unei conversații pe care a avut-o cu ministrul agriculturii, Petre Daea, pentru a pune bazele unui nou program de investiții în legumicultură. 

”Chiar am avut o întrevedere cu domnul ministrul Daea și i-am spus așa: domnule ministru, știți ce ne trebuie nouă la Matca, ca să ne dublăm producția? Nu ne trebuie sere moderne care costă foarte mulți bani, ci ne trebuie doar niște solarii cu aerisire pe sus și cu sistem de centrală în ele. Acestea ar dubla din prima producția. Vara avem călduri foarte mari în solarii și avem o pierdere foarte mare la înflorire, la fructificare. Dacă am avea acele solarii cu aerisire pe sus, am avea producție dublă față de cât scoatem acum.

Trebuie să ne schimbăm sistemul de solarii, pur și simplu. Nu ne trebuie altceva. (…) Chiar spunea domnul ministru că poate găsim o soluție cumva, pentru a face un program. Cu fonduri europene nu o să putem, pentru că sunt condiții foarte stricte și am avut legumicultori care au încercat și au dat faliment. Noi am vrea printr-un sistem bancar, cu credite, deci tot noi le-am da banii înapoi, iar producătorii români ar câștiga foarte mult. Vă spun sincer că am da și dobânzi bunișoare către băncile respective”, a precizat ing. Florin Ciocan pentru AGRO TV.

Dacă statul va găsi soluțiile astfel încât să implementeze un astfel de proiect, bazinul legumicol Matca ar putea deveni o adevărată forță în Europa, depășind zone renumite în producția de legume din alte țări, susține fermierul.

”Gândiți-vă că am putea să depășim Almeria din Spania, care nu este un bazin legumicol micuț. La forța noastră și la cum se muncește în comuna Matca, ar ieși un lucru foarte bun. (…) Ar trebui un program pe 7 ani, în care să ne lase în pace în primii 2 ani, ca să ne revenim, iar în următorii 5 ani am putea plăti creditul cu tot cu dobândă. (…) Așa s-a întâmplat și în Almeria, de fapt. Cineva, o bancă, a văzut potențialul și a început să crediteze acei producători; de aceea Almeria a ajuns acolo unde este astăzi, fiind unul dintre cel mai mari bazine legumicole din Europa”, a mai subliniat Florin Ciocan.

Picture of Ionuț Fîntînă
Ionuț Fîntînă

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.