29 iulie 2021 - 05:17

Legumicultori ingrijorati: ”Rosiile sunt aproape gata! Unde le vindem?”

Producem dar unde vindem? Este întrebarea care stă pe buzele legumicultorilor din Buzău care s-au trezit cu câteva săptămâni înainte de a-și scoate pe piață primele recolte că nu au unde să le vândă. Echipa AGRO TV este alături de fermierii români în aceste vremuri grele. De aceea, am luat legătura cu mai mulți dintre aceștia, pentru a le face publice dificultățile. 

Primul exemplu vine din comuna Cochirleanca acolo unde Mircea Tatu are peste un hectar de solarii. Două dintre ele sunt pline cu roșii care se vor coace în cel mult două săptămâni. În total, legumicultorul estimează circa 12 tone de tomate românești pe care ar fi trebuit să le ducă la piața din municipiul Rm-Sărat. Însă, planul legumicultorului este dat peste cap epidemia de coronavirus care a impus restricții , care de altfel trebuie respectate de toată lumea.

Deși piața este în prezent deschisă și nu sunt semnale că se va închide, oamenii nu vor mai veni în  număr la fel de mare la cumpărături și atunci există riscul ca marfa să se strice. ”Primele roșii le vom scoate pe la sfârșitul lunii martie. Atunci nu vom avea cantitate foarte mare, fiind vorba de zeci de kilograme pe zi. Însă, imediat în aprilie vom avea la vânzare și castraveți și o cantitate mai mare de tomate. Până acum le vindeam la piață . Acum însă vedem cum va fi. O soluție ar fi și livrarea către supermarketuri deși până acum noi am vândut doar către clienții noștri care doreau produse românești în piață”, spune legumicultorul din Cochirleanca pentru AGRO TV. Mircea Tatu spune că deocamdată nu a redus cantitatea de legume pe care o va produce și că va continua să planteze și ardei și vânătă așa cum o făcea în fiecare an.

Aceeași strategie o are și Ionel Mușatoiu din Căldărușanca, o zonă unde aproape 50 de familii au deja contracte cu supermarketurile. Legumicultorul poveștește că de Paște va avea gata prima recoltă de varză timpurie. Urmează apoi roșiile și castraveții. În total peste 30 de tone de legume. Și el este dispus să se orienteze către supermarketuri dacă acestea vor avea o ofertă bună. ”Este foarte greu. Deocamdată nu știm încotro să ne orientăm. Dar va fi greu cu mersul la piață. Aici la noi nu mai vine lumea să cumpere engros, la București nu ne mai ducem noi că e teamă, vom vedea unde ne vom vinde marfa. Deocamdată nu renunțăm. Mergem înainte și vom planta la fel ca și până acum”, a declarat Ionel Mușatoiu.

Autor: Marilena Dinu

  1. sa ai un ha de solari si sa nu ai contract pt desfacere … mai bine te lasi si te angajezi la stat, sa fim realistii

Comments are closed.