”N-am primit nimic în 2021.” Este afirmația legumicultorului Ion Păunel, care spune că acest an este cel mai dificil din ultimii 30 pentru micii producători de legume. Pe lângă prețurile mici cu care sunt nevoiți să își valorifice marfa și concurența produselor din import, prețurile inputurilor agricole au explodat în ultimul an. Colac peste pupăză, și ajutoarele venite din partea statului sunt prea mici și venite extrem de târziu, spun legumicultorii.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a discutat acest subiect cu reprezentantul Uniunii Salvați Țăranul Român, Ion Păunel. Potrivit acestuia, legumicultura se află, în acest moment, în faliment.
”Este cel mai greu an pentru producătorii agricoli. Prețuri foarte mici, producții în unele zone destul de bune, în altele mai micuțe; să nu uităm de creșterea cu procente între 30% și 200% a tot ceea ce înseamnă inputuri pentru agricultură, să nu mai vorbim de scumpirile care ne așteaptă la energie și gaze. Iar noi avem prețuri exact ca în anii 90: 1 leu/kg, 80 de bani, 60 de bani. Legumicultura este într-un fel sau altul în faliment”, a spus Ion Păunel.
În acest context, legumicultorii cer un ajutor de stat care să îi readucă pe linia de plutire, însă semnalele lor par să nu fie auzite de către reprezentanții Ministerului Agriculturii. Mai mult, și măsurile de ajutor promise pentru anul 2021 întârzie să-și facă apariția în conturile fermierilor.
”Noi am cerut un ajutor de stat și acolo am intrat în impas. De ce cerem acest ajutor de stat? Toate statele europene, cel puțin vecine cu noi, au acordat aceste ajutoare de stat în sume substanțiale, reușind să creeze aceste pârghii pentru ferma mică de a se dezvolta. Noi nu avem nici programe naționale. Dacă în anul 2019 am avut 43 milioane de euro pentru programul tomata, în 2020 am avut 36 milioane euro. Dacă în 2019 am primit 3.000 euro, în 2020 am primit 2.200 euro. În 2021 a venit domnul Oros și a înlocuit programul tomata cu un program de sprijin pentru mai multe legume, dar și aici surpriză: mai puțin cu 7 milioane de euro decât în 2020 și nu mai primi 2.200 euro, ci 2.000 euro.
Domnul Oros a ieșit și a spus ce de ajutoare primim noi, legumicultorii. Da, dar toate sunt cu ”o să”. Noi n-am primit nimic în anul 2021. Ajutorul de minimis pentru legume în spații protejate îl vom primi cel mai devreme în 25 decembrie, până în 15 ianuarie. (…) Domnul Oros vrea să ne spună că am primit o căciulă de bani. N-am primit nimic în 2021, ca să fie clar pentru toată lumea”, a mai precizat Ion Păunel.