Legume si fructe, mai scumpe si cu 200%

În plină criză a coronavirusului, legumele și fructele din piețe au prețuri duble, iar scumpirile sunt chiar mai mari la alimentele de bază vândute în magazinele de cartier, dar și în cele de la sate. Disperați că vor ajunge să nu -și mai permită hrana de toate zilele, cumpărătorii din Buzău au sesizat inspectorii de la Protecția Consumatorului. Bătrânii din mediul rural dar și buzoienii de la oraș cer controale riguroase la agenți comerciali care au crescut exagerat de mult prețurile de la debutul pandemiei de coronavirus în România.

„Doar în ultimele trei zile am primit zece sesizări de la cumpărători atât din municipiu, cât și de la bătrâni din mai multe commune din județ”, ne-au transmis pentru AGRO TV surse din cadrul OPC Buzău.

Clienții reclamă prețuri extrem de mari la legume și fructe. De exemplu, în piața centrală din oraș cele mai mari creșteri sunt la lămâi sau alte fructe și legume aduse din import.

”Un kilogram de lămâi costă acum 19 lei, față de 8 -9 lei cât era în urmă cu o lună. Și noi le-am luat cu prețuri mai mari de la distribuitori care probabil au speculat momentul și au mărit costurile”, a spus un comerciant din Piața Centrală din Buzău.

Însă prețuri duble sunt și la cartofi sau ceapă.

„Avem cartofi la 3 lei și ceapa la 4 lei. LE-am scumpit pentru că și noi le cumpărăm la prețuri mai mari de la distribuitori, din piețele de gros”, spune un comerciant din Piața Centrală din Buzău.

Toate aceste situații vor fi verificate de inspectorii OPC care promit controale în perioada următoare. Mai exact, angajații de la Protecția Consumatorului vor cere agenților economici să arate documentele prin care își vor justifica adaosurile comerciale practicate astfel că se va vedea dacă marfa a fost scumpită de ei sau a fost cumpărată la un preț mai mare de la distribuitori.

Până la acest moment, inspectorii OPC au verificat supermarketurile, însă aici nu au fost găsite nereguli, nici în ceea ce privește prețurile, nici în ceea ce privește măsurile prevăzute în ordonanțele militare emise până acum de autorități. Este vorba despre păstrarea distanței între cumpărători, dar și între cumpărători și vânzători care trebuie să fie de minim un metru si jumătate.

 

Articol scris de Marilena Dinu

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole