Legume crescute in spatiu, in meniul astronautilor de pe ISS

Astronauții din echipajul Stației Spațiale Internaționale (ISS) au în meniul din aceste zile salată verde crescută în spațiu, fiind pentru prima oară când ei mănâncă legume cultivate chiar pe ISS, după cum relatează publicația The Verge.

La bordul ISS se află o seră numită Lada, amenajată încă din anul 2002. Sera a fost folosită pentru a studia creșterea plantelor în condiții de microgravitație, însă până acum astronauții nu au servit la masă rezultatele propriilor experimente științifice.

Salata a fost plantată de astronautul Scott Kelly la 28 iunie 2019, conform NASA, iar plantele au fost recoltate 33 de zile mai târziu. Întregul experiment este mai complex decât simpla plantare a unor semințe și recoltarea plantelor pentru diversificarea alimentelor de la bord.

“Mâine (1 august n.r.), vom mânca mult-așteptata recoltă de legume din space_station! Dar mai întâi, un #selfie cu salata. #YearInSpace”, conform mesajului postat de Scott Kelly, pe contul său de Twitter.

Semințele de plante de pe ISS sunt “bombardate” cu lumină de la LED-uri roșii și albastre pentru a le stimula creșterea. In trecut, acest sistem a dus la o recoltă bogată în sera de pe ISS, iar în 2014, plantele au fost aduse pe Pământ pentru a fi testate, NASA trebuind să se asigure că aceste plante sunt sigure pentru consum.

În perspectiva misiunilor spațiale de lungă durată, cu echipaj uman, cum ar fi o eventuală primă misiune spre Marte, cultivarea legumelor și fructelor în spațiu ar putea reprezenta cheia păstrării unei bune stări de sănătate a echipajului, în condițiile în care majoritatea alimentelor ambalate pot rezista cel mult 3 ani, conform NASA. Legumele și fructele proaspete pot îmbunătăți starea psihică și moralul astronauților.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole