20 aprilie 2021 - 20:16

Legi importante pentru fermieri! Ce se discuta astazi in Parlament

Astăzi se dezbat în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților legea supermarket-urilor și legea vânzării terenurilor, a anunțat în ultima ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport” președintele comisiei, Alexandru Stănescu. Întrebat de realizatorul Ovidiu Ghinea ce legi pot aștepta fermierii în perioada următoare, Stănescu a făcut următoarele precizări:

”Aș vrea să încep cu ceea ce dezbatem (astăzi, 4 februarie 2020 n.r.), pentru că am avut foarte multe telefoane din partea mediului asociativ. Este pe ordinea de zi ”legea supermarket-urilor”. Din păcate nu am reușit să menținem acel procent de 51% produse românești în supermarketuri. Vreau să le spun fermierilor că forma pe care vrem s-o adoptăm este ultima formă pe care am discutat-o cu ei în urmă cu ceva timp, pentru că această formă a ajuns la Comisia Europeană, care ne-a spus că este acceptată.

Într-un final am rămas pe parteneriatul direct dintre hypermarketuri și producători. Prin acest parteneriat, hypermarketurile împreună cu producătorii vor stabili cantitățile pentru fiecare categorie de produse. De asemenea, un lucru care este interesant pentru ambele tabere, pentru produsele proaspete, termenul limită de plată este trecut undeva la maxim 14 zile. Legat de servicii, legea subliniază că nu poți să-i impui producătorului să facă servicii de extindere a rețelei sau orice alte servicii”, a precizat Stănescu pentru AGRO TV.

Deputatul a făcut și câteva precizări legate de legea vânzării terenurilor:

”Eu am spus despre limitarea de suprafețe, dacă noi intrăm cu limitarea de suprafețe pe legea vânzării terenurilor, aceasta va avea soarta legii 321 instant (atenționare de infringement de la Comisia Europeană n.r.). Avem condiții puse, condiții care cred că pot trece ușor de Comisia Europeană și legea să fie aplicabilă, că dacă o facem să ne trezim că 2-3 ani de zile facem ping-pong cu Uniunea Europeană nu va avea niciun efect”, am mai spus Stănescu.

Președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților a vorbit și despre legea vânătorii, care a fost promulgată recent de președintele Klaus Iohannis:

”Vreau să mai punctez o lege importantă care a trecut și a fost și promulgată de președintele țării: legea vânătorii. Prin această lege, fermierii au niște facilități de care tot discutam, legate de plata despăgubirilor create de animalele sălbatice. Eu cred că am făcut un lucru foarte bun cu această lege”, a mai adăugat Alexandru Stănescu.