Legea porcului, în sfârșit, adoptată! Ce se întâmplă cu porcii din gospodării

Legea porcului a fost adoptată, miercuri, în Camera Deputaților, cu 190 de voturi „pentru”, 26 „împotrivă” şi 49 de abţineri, informează AGERPRES.

Noua lege stabileşte cadrul legal pentru prevenirea şi controlul pestei porcine africane, cu scopul reducerii efectelor negative asupra sănătăţii animalelor şi consecinţelor economice, sociale, culturale şi de mediu, prin aplicarea unor măsuri de control.

Proiectul a fost iniţiat în primăvara anului 2021 de UDMR și vizează responsabilităţile operatorilor şi cerinţele de biosecuritate pentru fiecare tip de exploataţie de porcine din ţara noastră, de tip gospodăresc sau comercială, strategia de management şi de vânătoare a porcilor mistreţi, creşterea capacităţii de neutralizare a subproduselor de origine animală, campanii de informare, cerinţele privind mişcarea porcinelor pe teritoriul ţării, realizarea controalelor oficiale veterinare şi a altor activităţi de control oficial interinstituţional de către autorităţile competente, în vederea urmăririi implementării măsurilor stabilite.

Potrivit noului act normativ, se elimină prevederea conform căreia creşterea porcinelor poate fi făcută de către persoane fizice în cadrul exploataţiilor noncomerciale de subzistenţă, înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA, care cresc maximum cinci porci, cu respectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, precum şi cu respectarea normelor de biosecuritate şi bunăstare.

De asemenea, se elimină prevederea din legislaţia actuală potrivit căreia porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare, fiind interzisă reproducţia în aceste exploataţii, precum şi cea potrivit căreia porcii, carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării acestora nu se comercializează şi sunt destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie.

Domeniul de aplicare a legii cuprinde porcinele deţinute, inclusiv porcii mistreţi din crescătoriile şi complexurile de vânătoare; porcinele sălbatice; materialul germinativ; produsele de origine animală; subprodusele de origine animală, fără a aduce atingere normelor stabilite prin Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală), cu modificările ulterioare, şi a prevederilor legislaţiei subsecvente din domeniu; instalaţiile, mijloacele de transport, echipamentele şi toate materialele şi căile de infectare implicate sau potenţial implicate în răspândirea pestei porcine africane.

Proiectul prevede că „«decizia de ucidere» reprezintă documentul emis de centrul local de combatere a bolilor – CLCB – sau autoritatea competentă abilitată de CLCB prin care se hotărăşte uciderea porcilor din una sau mai multe exploataţii”.

De asemenea, Legea porcului stabilește că „sistemul semideschis de creştere a porcinelor reprezintă creşterea animalelor din rase autohtone în regim de libertate restrânsă, cu respectarea regulilor de creştere, a cerinţelor de biosecuritate specifice, precum şi cu obligativitatea ca animalele să fie închise într-un anumit spaţiu împrejmuit cu gard şi dublat cu gard electric în interiorul suprafeţei împrejmuite”.

Totodată, transportatorul este definit în Legea porcului drept operatorul care transportă animale în nume propriu sau în numele unei părţi terţe.

„Pe teritoriul României mişcarea porcinelor domestice se realizează în conformitate cu prevederile prevăzute însoţite de următoarele documente: în cazul mişcării porcinelor către o altă exploataţie – formular de mişcare, certificat sanitar-veterinar; în cazul mişcării porcinelor către abator – formular de mişcare, certificat sanitar veterinar, document de lanţ alimentar. Costurile aferente certificării de sănătate la mişcarea din exploataţia comercială de origine sunt suportate de proprietar”, se mai arată în Legea porcului adoptată miercuri, care sancţionează drastic transportul şi comerţul neautorizat sau fără documente al porcilor vii – vectorul principal de propagare a pestei porcine africane.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

18 COMENTARII

 1. Buna ziua. Referitor la suinele crescute in gospodari proprii. Fiti amabili:
  1) Aceste gospodarii trebie sa fie catalogate drept “gospodarii taranesti” conform legii 566/2004, inregistrate, atestate si cu viza anuala ?
  2) Aceste exploatatii pot exista si in zona urbana ? Ce legislatie reglementeaza incadrarea in normele de sanatate publica ? Dar disconfortul vecinilor ?
  3) Se permite reproductia ? Se permite ca numarul suinelor sa fie pana la 100 ?
  4) Carnea se foloseste doar pentru consum propriu ? Cum se face sacrificarea ?

 2. Domnilor dece nu ne lăsați în pace pe noi țăranii?? Vreți să trăim cu chimicale și să murim mai repede ? Acum ar trebui ca toți țărani să nu mai ținem porci ?? Să vă fie rușine domnilor deputați .

 3. Mama lor de porci !!!
  La porcii din parlament care se hrănesc din banii țăranilor care cumpără zilnic pentru hrana a câțiva porci, dau bani grei la arat, semănat, întreținere recolta și recoltat, plus ca stau murdari intrând în rahatul porcilor.
  DAR ce credeți porcii ăștia din parlament mănâncă carne de porc de fermă !?! ;vă asigur că sigur mănâncă pe frații lor de la țărani, doar no da la copii lor carne injectată colectiv cu de toate.
  Sa nu credeți că dacă creste țăranul 10-20 porci se pricopseste cumva la cât costa hrana lor și prețul pe purcel.
  Nu mai spun ca dacă ar plăti om pentru hranirea porcilor și curățenia grajdului de 3 ori pe zi…. nu ar lua pe toți porcii.
  Așa că muncă benevol
  Ia furați voi mai puțin și realizați ceva în tara asta.
  Am văzut cum votați voi :când va treziți din somn ridicați mana sus.
  PORCILOR CARE SUNTEȚI

 4. Oameni buni ar trebui ca sa murim de foame numai tinem animale ne unim si esim in stradă și ce rămâne de facut decât să le dăm in cap de sărbători ca nu avem ce pune pe masă la copii

 5. La luptă fraților, sa decidem singuri viitorul, nu vrem “binefacerile și grija UE” pentru poporul roman! Jos cu impostorii și trădătorii din conducerea și parlamentul tarii! Vrem naționalizarea resurselor tarii! Vrem sa ieșim din UE și din NATO!

 6. Domnilor cârmuitori ai țării noastre, de ce nu puneți medicii la treabă și să căutați vaccinuri și tratamente și să nu mai loviți în oamenii de rând care muncesc pentru cururile voastre grase!Puneți medicii la treabă că banii le plac și ei vin și doar ucid !

 7. S-au scos restrictiile de reproducere si la numar de suine detinute per gospodarie si la consum (se pot comercializa animale vii si produse cu respectarea regulilor de transport, verificare veterinara a sacrificarii si productiei de carne).
  S-au intarit regulile de izolare pe perioada cresterii, control veterinar si transport.

 8. Nu suntem obligați de lege deoarece Parlamentul este neconstituțional,s-a votat rămânerea la 300 de idioți și avem tot 525 deci dacă nu respectă ei nu trebuie sa respecte nici Poporul

 9. Baaa mincati viermi și gindaci,asta vor să zică ăștia din parlament, găina are aviară,porcul are pestă,vaca are limba albastră,oaia e căpiată,iar capra e șuta,dar viermi lor îs sănătoși, că i face musca,se pune pe rahat, și hop iese viermele numai bun de mîncat,succes vă meritați soarta Romania lucrului bine făcut

 10. ”Onorabili conducatori ai Romaniei,cand ati stat de vorba cu pesta porcina si va asigurat ca daca un taran are 5 porci nu il va ataca?La cati tarani individuali ati dat ajutor de somaj?Domnule ministru Daea am avut o stima pentru dumneata(din greseala)si am pierduto.Caut-o dumneata daca crezi ca mai poti gasii asa ceva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole