„Legea Laptelui și a produselor lactate” a fost adoptată, azi, în Parlamentul României. Anunțul a fost facut de președintele Comisiei pentru Agricultură, Florin Barbu, pe pagina sa de Facebook. Conform actului normativ, va fi înființat Observatorul Laptelui în scopul monitorizării pieței naționale de lactate. Produsele care conțin lapte vor fi diferențiate la raft de cele care au înlocuitori.
“Legea Laptelui și a produselor lactate” reglementează sectorul și conduce la crearea cadrului juridic pentru prezentarea și comercializarea produselor, dar și la respectarea condițiilor de igienă și informarea corectă a consumatorului.
Etichetare corectă
O altă măsură prevăzută în actul normativ este inscripționarea de informații suplimentare pe etichetele produselor – indicarea țării de origine sau a locului de proveniență, ingredientele primare folosite, pentru că printr-o etichetare corectă se reduce marketingul înșelător și concurența neloială.
De asemenea se va menţiona ca produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale și produsele vegetale să se comercializeze în spaţii de prezentare și vânzare separate, bine delimitate, pe rafturi separate față de produsele lactate autentice, cu atenționare explicită catre cumpărător a conținutului acestor produse
Se înființează Observatorul Laptelui
În cadrul direcției de specialitate din cadrul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale se înființează Observatorul Laptelui. Acesta are ca scop monitorizarea producţiei de lapte de vacă, bivoliță, oaie și capră, centralizarea datelor de pe piață, urmărirea și analizarea tendințelor de consum, a producției, a echilibrului între cerere si ofertă și a costurilor.
De asemenea, se interzice folosirea denumirilor „Lapte” sau „Produse lactate” pe eticheta produselor care nu conțin lapte dar si al mâncărurilor, produselor de patiserie şi de pizzerie, de fast-food, de cofetărie, produselor culinare din alimentaţia publică care au în compoziţia lor ingrediente ce nu se încadrează în definiţiile laptelui şi a produselor lactate. În cazul în care produsul finit conţine amestecuri de lapte şi produse lactate cu produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi şi/sau proteine altele decât cele lactate, se va menţiona pe etichetă procentul acestora, mai prevede proiectul.
Observatorul colectează, în vederea centralizării, următoarele date: efectivul matcă de vaci de lapte, bivoliţe, oaie, capră; cantitatea de lapte crud- materie primă produsă si lapte crud- materie primă livrată direct pe piaţă; cantitatea de lapte crud materie primă livrată către cumpărători; cantitatea de lapte crud materie primă livrată către procesatori; numărul operatorilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul procesării laptelui crud şi producţiei laptelui de consum şi a produselor lactate, precum şi capacitatea acestora de procesare a laptelui; achiziţiile intracomunitare şi importul – exportul din ţări terţe, de cantităţi de lapte crud materie primă, produse semiprocesate şi produse finite, indiferent de tip.
“Le mulțumesc atât colegilor mei din Comisia pentru Agricultură, cât și tuturor celor au votat această lege, procesatorilor din domeniu, alături de care am dezbătut fiecare articol din actul normativ! Impreună am reușit să fim un adevărat SPRIJIN PENTRU PROCESTORI SI PENTRU ROMÂNII care vor ști că laptele pe care îl cumpără este 100% lapte, 100% românesc, pentru că AU ALES RAFTUL CORECT!”, a scris deputatul Florin Barbu, pe pagina sa de Facebook.
În Parlament, astăzi, s-au înregistrat 255 voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi trei abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional.