27 mai 2022 - 09:16

LEGEA EXPORTULUI ANIMALELOR DIN FERMELE ROMANESTI SE SCHIMBA

Potrivit ANSVSA, autorizarea mijloacelor de transport pe mare care permite exportul animalelor; va fi redusa de la 5 ani la 3, urmand ca examinarea conditiilor de transport sa fie facuta de catre echipe mixte formate din reprezentanti ai Autoritatii Navale Romane si ANSVSA.

Prezentarea proiectului de ordin a fost sustinuta in cursul acestei zile, 11 iunie 2019, de catre ANSVSA, in cadrul unui seminar international cu privire la protectia animalelor pe parcursul transportului maritim.

Totodata, se discuta si schimbarea legislatiei privind sanctiunile aferente, care pot ajunge pane la suspendarea dreptului de a realiza o astfel de activitate.

Punerea in practica in mod nediferentiat a standardelor la nivel international din domeniul protectiei animalelor pe timp de transport, va putea fi posibila doar prin implementarea unui nivel comun de intelegere vis-a-vis de bunastarea animalelor, prin promovarea constanta a bunelor practici nationale.

Diferite anchete demarate de catre ONG-uri care lupta pentru drepturile animalelor, au adus la cunostinta publicului modul de transport inadmisibil al ovinelor si bovinelor din Romania in tarile arabe.

Amintim faptul ca in cursul anului 2018, diferiti activisti apartinand organizatiei Animals International, au facut public o serie de dezvaluiri cu privire la unul dintre exporturile de ovine catre Iordania, care au declansat schimbari de lege:

„Transportate mii de kilometri precum niste saci cu faina. Infometate, Insetate, obosite si calcate in picioare — calatoria este istovitoare. Fortate sa indure zile si nopti interminabile in camioane si vapoare, mii de kilometri pe sosele ingrozitoare si mari agitate. Multe nu supravietuiesc calatoriei”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.