28 mai 2022 - 13:28

Legea dublului standard, cu amenzi de 4% din cifra de afaceri, pe ordinea de zi a Senatului

Potrivit programului anunțat de parlament, Legea dublului standard a intrat pe ordinea de zi a plenului Senatului în ziua de luni. Proiectul prevede sancţionarea comercializării produselor şi serviciilor „falsificate, supuse dublului standard” cu o amendă de maximum 4% din cifra de afaceri a comerciantului.

Comisia economică din Senat a adoptat un raport favorabil proiectului, însă cu amendamente. În forma adoptată de comisie, proiectul prevede:

„Prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se înţelege o practică comercială care implică introducerea pe piaţă a unui produs ca fiind identic cu acelaşi produs vândut în mai multe state membre, în cazul în care aceste produse au în mod semnificativ o compoziţie diferită sau caracteristici care cauzează sau pot determina consumatorului mediu să ia o decizie comercială pe care nu ar fi luat-o în caz contrar”.

Comercializarea produselor şi serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate constituie o practică înşelătoare şi atrage răspunderea civilă, contravenţională sau penală, după caz. Comercializarea produselor şi serviciilor pentru consumatori la care s-a constatat existenţa dublului standard se pedepseşte cu amendă de maximum 4% din cifra de afaceri.

În caz de abatere repetată se poate suspenda autorizaţia de funcţionare a comerciantului/prestatorului de servicii pentru o perioadă de 6 luni. În cazul produselor şi serviciilor la care s-a constatat existenţa dublului standard se aplică prevederile Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, mai prevede proiectul în forma adoptată de Comisia economică.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) şi, după caz, de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. ANPC va recolta probe în vederea efectuării analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard.

Legea ar urma să se aplice persoanelor fizice autorizate și persoanelor juridice. Senatul este prima cameră sesizată, iar termenul de adoptare tacită este 18 octombrie, urmând ca apoi, Proiectul să ajungă în Camera Deputaților, care este forul decizional.

Link sursa la pozitia 44:

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.