Legea care stabilește dacă poți să te uiți peste gard la vecini!

Atunci când vine vorba de construcția unei locuințe la sol, proprietarii trebuie să țină cont nu doar de propria casă, ci și de gardul care delimitează proprietatea de cea a vecinilor. În cazul în care proprietarul nu respectă înălțimea optimă a gardului, se poate trezi cu poliția la poartă.

Conform prevederilor legislației, construirea gardului dintre proprietăți este o obligație reciprocă a vecinilor, cu condiția respectării înălțimii maxime stabilite la 2 metri, inclusiv coama zidului, conform articolului 662, aliniatul 2 din Codul Civil. Esențial este ca gardul să nu încalce drepturile de proprietate și posesie ale vecinului, să nu fie amplasat unilateral și să permită scurgerea apei atât pe terenul unui vecin, cât și pe celălalt, scrie publicația Adevărul.

În situația în care un vecin dorește să se abată de la prevederile codului civil, doar autoritățile locale, prin reglementările de urbanism, au prerogativa de a decide asupra posibilității ridicării gardului peste înălțimea specificată.

Legea stipulează, de asemenea, că ridicarea gardului este o responsabilitate comună a ambilor vecini. În cazul în care un proprietar refuză să contribuie la ridicarea gardului, acesta poate fi obligat legal să o facă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

20 COMENTARII

 1. Pe bune intrebi asta?! : ))) 2m = 200 cm, deci prin logica elementara daca ai voie maxim 2m, tu ce crezi? 180cm oare e mai mic decat 200cm ?! Sa respiri stii? Daca nu, chiar nu e nici o problema pentru omenire.

  • Daca nu a facut mișto, ceea ce nu cred, este o mare problema. Dar ma gandesc cu groaza la ce vad in jur, multi dintre tineri si chiar mai spre 40 ani sunt praf si pulbere la notiuni elementare, la intelegere si logica, cultura generala, etc. Daca le ai luat telefonul din mana, nu mai stiu nici sa se comporte, scriu fără anagramat ceea ce ne arata ca foarte multi sunt chiar analfabeti la propriu si functionali. Vai si amar de viitorul ce ne asteapta.

  • Ori este de 200 cm ori de 180 cm nu este nici o problemă, întrebarea mea este dacă pot să construiesc gardul din elemente de beton (zid)

 2. Bună ziua.
  Nu am înțeles bine ultima frază, vecinul este obligat să participe conform legii sau conform ziarului Adevărul.

  Mulțumesc,

  • Din „poate fi legal obligat să o facă” se înțelege că este conform legii, dar aveți dreptate, topica era ușor derutantă. Am făcut corecturile de rigoare, mulțumim!

 3. Legea este neclara si apar abuzuri pentru ca nu se spune cum trebuie sa fie acest gard. Unii vor delimitare, alti vor siguranta si robustete.
  Astfel, probleme apar si cand exista un gard de delimitare, cum, prevede legea, dar vecinul doreste unul mai trainic si evident scump. El va dori si contributia vecinului. Doar ca, daca acesta vrea un gard, de exemplu, de 20.000 de euro, bietul vecin n-are de unde sa dea 10.000 de euro partea lui. Astfel, se poate ajunge la judecata, unde in principiu nu vei putea fi obligat sa platesti pentru pretentiile excesive ale vecinului, dar tot la fel de bine poti sa si pierzi procesul si sa-ti vinzi masina/casa/terenul, pentru a plati cheltuielile de judecata si partea ta de gard.
  Cred ca legea ar trebui sa fie mai clara!

 4. daca terenul e in panta ,diferenta dintre gradina vecinului si gradina mea e de cel putin 1 m , cat imi da voie legea sa mi fac gardul ca inaltime?

  • Nu sunt calcule savante. Oricum ar fi terenul, inaltimea gardului nu poate depasi 2m. Daca sunteti prieten sau ruda cu vecinul, mai bine renuntati la gard ca sa nu mai aveti probleme cu geometria. 😀

   • Corect! Dar cum „bate toba” ba la dreapta ba la stânga nu te poți baza, se știe că este interesat de „capra” vecinului.

  • Diferenta nu are cum sa fie de peste 1 m pe cei 20 cm latime ai temeliei. 2 m max poate avea gardul in locul in care este amplasat, fara a avea importanta faptul ca de la gard terenul urca la vecin 1m, 2 m sau 3m …

 5. Dar când vecinul face gardul fără acordul tău. Întra pe proprietatea ta,face balconul la 30 de cm de Curtea ta sau iese pe balcon la el și tipa la tine în curte ce pot face?Mulțumesc

   • Conform cod civil, orice pom se va planta la minim doi metri de gard. Gardul trebuie amplasat pe limita hotarului stabilit prin intabularea terenului. Temelia, fundația gardului trebuie sa fie simetrică, egală în ambele proprietăți.

  • Conform cod civil, orice pom se va planta la minim doi metri de gard. Gardul trebuie amplasat pe limita hotarului stabilit prin intabularea terenului. Temelia, fundația gardului trebuie sa fie simetrică, egală în ambele proprietăți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole