CCR a decis – Legea Camerelor Agricole este neconstituțională! Ce se întâmplă mai departe?

Legea Camerelor Agricole a fost declarată neconstituțională! Curtea Constituțională a României (CCR) a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Președintele României și a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Legea privind camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură și dezvoltare rurală.

Decizia este definitivă şi general obligatorie. Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Subiectul a fost dezbătut și în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” de Ovidiu Ghinea și invitații săi.

”De fiecare dată când am lucrat la Legea camerelor agricole, am lucrat împreună cu Ministerul Agriculturii, care și-a dat girul la toate deciziile pe care noi le-am luat. Deci nu este o lege făcută împotriva voinței Ministerului Agriculturii. Legea este voința politică a tuturor partidelor.

Sesizarea la CCR a fost un gest de a nu trece legea, pentru că nu era foarte important că legea nouă este ordinară și legea veche era organică. Mai ales că legea veche nu avea motive să fie organică. S-a găsit acest punct nevralgic care a fost speculat”, a explicat președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu, pentru AGRO TV.

Acesta a mai explicat și care ar fi variantele posibile pentru ca această lege să fie, totuși adoptată, iar fermierii români să vadă camerele agricole înființate.

”După ce vom citi motivația de la Curtea Constituțională, vom putea să luăm o decizie. Dacă legea este declarată neconstituțională în integralitatea ei, există două variante de a merge mai departe. Prima – să revină în noul Parlament, să reia procesul de la început, să treacă prin Senat și Camera Deputaților, iar a doua variantă, dacă Ministerul Agriculturii își dorește Camerele agricole, poate să dea o Ordonanță de Urgență. Este foarte ușor, are modelul, trebuie doar să-l transpună în legislația Ordonanței de Urgență”, a mai precizat Alexandru Stănescu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole