Legea Arendei, noi condiții și obligații! Contracte de arendă pe minimum 10 ani

Discuțiile privind Legea arendei se reiau în Parlamentul României, în cadrul Comisie de Agricultură din Camera Deputaților. Parlamentarii speră să finalizeze cât mai repede legea, astfel încât aceasta să ajungă în Plen, să fie votată și mai apoi să ajungă la promulgare, pentru ca noile condiții să fie în vigoare odată cu adoptarea noului Plan Național Strategic (PNS).

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea i-a avut invitați pe cei doi președinți ai comisiilor de agricultură din Parlamentul României, George Scarlat (Senat) și Florin Barbu (Camera Deputaților). Iată ce a precizat Florin Barbu cu privire la noutățile din Legea arendei.

”Printre prioritățile pentru perioada următoare avem o modificare la Codul civil pe Legea 287/2009, privind partea de arendă. Propunerea noastră este ca aceste contracte de arendă să se desfășoare pe o perioadă de 10 ani, fermierii să poată investi, pentru că prin accesarea fondurilor europene le trebuie o perioadă ce implementare de 5 ani, plus o perioadă de monitorizare de 5 ani.

Al doilea lucru foarte important: în Codul civil este interzisă subarendarea, dar prin această modificare noi facem să fie legiferată partea de schimb între fermieri, astfel încât să nu aibă probleme la APIA sau să creeze condiții artificiale, să le elimine subvențiile. De asemenea, cine vrea să vândă terenul, iar contractul de arendă este de 10 ani, are obligația să păstreze perioada până la finalizarea celor 10 ani. Mai important este faptul că contractul de arendă rămâne valabil inclusiv dacă proprietarul decedează, moștenitorii sunt obligați să păstreze contractul de arendă pe o perioadă de 10 ani”, a precizat Florin Barbu.

Potrivit președintelui Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, după intrarea în vigoare a legii, contractele de arendă aflate deja în derulare se vor finaliza pe baza condițiilor vechi, după care se vor încheia noi contracte care să fie în concordanță cu noua legislație.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

13 COMENTARII

  • Legea asta e făcută pt moșierii aia mari. Proprietarul de teren ce rol mai are? Cum poate un decedat sa decidă ce fac moștenitorii cu terenul. Chiaburanii ce sau îmbogățit cu terenul bătrânilor, dacă vor sa faca investii etc sa faca contracte de arenda la notar.

  • Da.DaContractele de arenda ar trebui înregistrate la notar nu la primari.Am ajuns noi ca agricultori sa fim bătaia de joc a oamenilor din primari .Nu este normal noi sa trimitem tabele cu contractel pe care le avem înregistrate în primari .Ei nu au nimic corect !Unde sunr registrele agricole unde au arhiva de contracte sau….Nu exista drumuri de exploatare agricola pe unde sa mergem cu utilajele dacă sar putea sa zburam
   Bătaie de joc .

 1. Proprietarul daca nu primește arenda e obligat sa stea 10 ani? . Firmele mari de ce divizează ferma in ferme mai mici pt a avea o subvenție mai mare si a accesa mai multe proiecte. Proprietarul face ce vrea cu terenul luni si cei ce vor sa faca o investiție etc sa fac contract de arenda la notar

 2. Cum mai poate un fermier mic,care nu are teren in arendă sa mai achiziționeze teren?Faceti legea doar pt. marii fermieri, care au furat fostele ferme ale statului si au mii de ha in arendă.Fermierii mici nu mai au nici o sansa de achiziție.

 3. Am si eu o intrebare pt cine cunoaste eu aveam contract cu o pers p 10 ani dup 2 ani timp in care am respectat contractu de arenda el a vandut ferma cu toate contractele de arenda ,acum eu sunt obligat sa pastrez contractu cu cine ia cumparat lui ferma sau se poate rezilia unilateral

 4. Cum este posibil ca acesta lege sa fie făcută pe o perioada așa de lunga de 10 ani , sunt firme de agricultura care nici in acest moment proprietarii nu și-au primit drepturile din contractul de arenda , a-ți calculat care este profitul pentru un hectar de teren pentru fermier comparând cu plata arendei către propietar , aveți studiu impact pe 10 ani cu inflația și condițiile din România
  Ce se întâmpla dacă o firma nu plătește arenda către propietar , 10 ani proprietarii sunt nevoiți sa stea cu contractul legat de firma respectiva ,
  Sa crească si arenda obligatoriu din partea acestor firme care lucrează terenul respectiv ,
  O lege făcută pe repede înainte cu Dedicație pentru marii fermieri , România stat mafiot!
  Sa plătească arenda pana la 500 euro pe ha dacă vor pe 10 ani , primesc subvenția , își fac proiecte cu fonduri europene prin divizarea pământului in ferme mici , si propietarul in condițiile din România primește o suma de toată jena din partea acestor fermieri , cu scuzele de rigoare ma repet din nou sunt fermieri in România care nu și-au plătit arenda nici pana ziua de astăzi către proprietari despre ce vorbim.

  • Foarte adevărat ce spune ți și sunt de acord cu d voastră! Ce primește proprietarul de teren? O suma de rasul curcilor sau contravaloarea ca produs…. O bătaie de joc!
   Și acum mai
   vor contracte pe 10 ani!😡😡
   Dacă eu proprietar… in perioada asta am un client spre vânzare…. Ce fac? Aștept 9 ani sa expire contractul?
   Vor pe 10 ani ? Atunci , tu fermierule, plătește mi despăgubiri!

 5. O mare tampenie,inca o data statul Roman face legi pentru interesele strainilor si a marilor mosieri,care au cumparat mari suprafete de teren,in toata tara,iar interesele noastre a micilor proprietari,nici macar subventia nu o incasam. O incaseaza cei din asociatie care lucreaza terenul efectiv. Noi romanii,la ce mai suntem proprietari de teren,numai pentru interesele altora ??? Lege gandita foarte prost.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole