Legea arendei încheie socotelile electorale cu fermierii

legea arendei

Se apropie alegerile, iar votul fermierilor, care reprezintă circa 30% din populația activă, va fi unul foarte important. Aceștia însă atrag atenția politicienilor că votul lor se va îndrepta către acele partide care vor demonstra că le pasă de probleme cele mai arzătoare ale fermierilor, cum ar fi Legea arendei.

Într-o scrisoare deschisă adresată liderilor partidelor politice parlamentare și intitulată „PARLAMENTARI, SALVAȚI FERMIERII DIN ROMÂNIA”, Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), una dintre cele mai importante organizații de fermieri din țară, atrage atenția că proiectul privind Legea arendei, aflat înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, reprezintă pentru fermierii din România cel mai important proiect legislativ din 1989 încoace.

„Se află înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților Pl-x nr. 435/2024 propunere legislativă pentru modificarea Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil referitor la Arendă.

Acest proiect legislativ este pentru fermierii din România, cel mai important proiect legislativ din 1989 până în prezent, pentru că asigură predictibilitate și posibilitatea de a continua activitatea agricolă, locurile de muncă și investițiile în mediul rural în aceste condiții incerte cauzate de seceta pedologică severă și arșița atmosferică, inflație, constrângeri legislative impuse de la nivel european, lipsă de condiții reciproce, în oglindă pentru produsele produse/importate în UE, crize etc.

Am avut în România până în 2007 o perioadă minimă de arendare de 5 ani. Este nevoie de predictibilitate, minimum 7 ani, similar ca în majoritatea statelor din UE, pentru a putea conserva calitatea solului, realiza rotație, adapta tehnologiile către min/no/strip till, asuma investiții în irigații, perdele de protecție, tehnologie, valoare adăugată, accesa credite, proiecte, pentru a putea menține numărul de fermieri din România, asigura continuitatea activității agricole și nu încuraja specula și acapararea terenurilor de fondurile de investiție străine.

În România maximum 10% din suprafața arabilă se utilizează pe locația deținută în titlul de proprietate. Pentru că terenurile sunt foarte fragmentate și nu pot fi lucrate, din moment ce sunt multe parcele care au lățimi de 2-3 m, mai mici decât lățimea de lucru a utilajelor agricole existente, fermierii și proprietarii de terenuri au fost forțați să facă schimburi și înțelegeri verbale pentru a comansa terenurile și să poată fi lucrate într-un mod sustenabil.

De aceea este foarte important să fie permise prin lege schimburile de terenuri între proprietari/arendași așa cum este prevăzut în Plx – 435/2024.

Este nevoie ca proiectul de lege Plx – 435/2024 să fie aprobat în Parlament în regim de urgență, până cel târziu pe 20 Noiembrie 2024, promulgat de Președinte și publicat în Monitorul Oficial până pe 30 Noiembrie 2024.

După intrarea în vigoare a modificărilor și completărilor aduse prin Plx 435/2024, la începutul anului 2025, se poate și trebuie venit de noul Parlament cu un proiect de Lege Specială pentru Arendă, care să aibă anexată un contract cadru echilibrat cu aplicabilitate la nivel național.

În acest sens, organizațiile Membre AAC fac apel la colaborare parlamentară și consens privind participarea și susținerea la vot a Legii Arendei pentru a fi asigurate cvorumul necesar și adoptarea legislației atât de necesare pentru agricultura românească. De asemenea, solicităm și o asumare publică și politică în acest sens cu privire la acest proiect legislativ de interes strategic național.

Avem încrederea că, de această dată, parlamentarii membri ai tuturor partidelor, precum și parlamentarii neafiliați, vor da dovadă de responsabilitate și nu vor mai sabota în niciun fel un drept al celor care vor să lucreze legal pământul, în acord cu o legislație corectă, care să răspundă problematicii și realității din zilele noastre.

Vă asigurăm că fermierii vor vota în acord cu implicarea, participarea și votul politic dat pentru adoptarea Legii Arendei în forma Pl-x nr. 435/2024 propunere legislativă pentru modificarea Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil”, scriu reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC), din care fac parte patru dintre cele mai puternice organizații de fermieri din România, și anume: PRO AGRO – Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România, LAPAR – Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România; UNCSV – Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal și Asociația Forța Fermierilor (AFF).

Views: 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  ARTICOLE RECENTE   

PUBLICITATE

© AGRO TV 2024 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture