Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, nu renunță ușor la Legea 321 privind comercializarea produselor alimentare, însă spune că aceasta va fi modificată astfel încât să fie complementară cu Directiva europeană 633 privind practicile comerciale neloiale, informează AGERPRES.
În opinia ministrului Agriculturii, Legea 321 este un act normative bun care, cu anumite modificări de punere în cooncordanță cu directivele europene, va proteja producătorul român în relaţia cu marii comercianţi.
„În propunerea venită de la Senat pentru transpunerea Directivei 633 privind practicile comerciale neloiale se prevedea abrogarea Legii 321. În schimb, pentru mine şi colegii mei, Legea 321 este un act normativ bun care trebuie modificat astfel încât să fie complementar cu directiva europeană. Pentru prima dată o să avem şi în România un mecanism statal de intervenţie, pe de o parte, prin Legea practicilor neloiale unde Consiliul Concurenţei va fi autoritatea de aplicare a legii, în timp ce Ministerul Agriculturii va fi autoritate de monitorizare, iar de cealaltă parte vom avea posibilitatea prin Legea 321 să creăm cadrul legal care să protejeze producătorul român în relaţia cu marii comercianţi şi să echilibrăm acest raport de forţe care a fost inegal şi dezechilibrat”, a precizat Chesnoiu.
Ministrul Agriculturii a mai arătat că în legea venită de la Senat se impuneau termene de plată, ceea ce aducea un risc de declanşare a unei proceduri de infringement.
„Haideţi să ne înţelegem. Directiva europeană spune depăşirea termenului de plată cu până la 30 de zile, constituie practică comercială neloială. În legea venită de la Senat se impuneau termene de plată. Ori nu acesta a fost rolul şi scopul Directivei. Riscam, dacă treceam în forma venită de la Senat această lege, să se declanşeze procedura de infringement împotriva României pentru că am transpus Directiva în mod incorect. Şi atunci lăsăm Legea practicilor comerciale neloiale cu definirea practicilor negre şi a celor gri şi intervenim pe Legea 321 ca să asigurăm complementaritatea actelor normative, astfel încât legea naţională să fie în completarea celei europene”, a precizat Adrian Chesnoiu.