Lege promulgată: Cooperativele agricole pot deconta TVA-ul

Începutul de an aduce și vești bune pentru agricultori: cooperativele agricole pot deconta TVA-ul, inclusiv pentru proiectele cu finanțare din bani europeni!

Președintele Klaus Iohannis a promulgat la la începutul acestei săptămâni Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, precum și pentru stingerea unor obligații fiscale datorate de cooperativele agricole (PL-x 555/03.10.2023).

Pe lângă binecunoscutele măsuri de plafonare a cotei de adaos comercial pentru unele produse agricole și alimentare, legea prevede anularea diferenţelor de taxă pe valoarea adăugată (TVA), precum şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente acestora stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă şi comunicată cooperativelor agricole constituite în baza Legii cooperaţiei agricole, reprezentând taxa pe valoarea adăugată aferentă achiziţiilor de utilaje agricole, pentru care acestea şi-au exercitat dreptul de deducere. Potrivit actului normatie, anularea obligaţiilor fiscale se efectuează din oficiu de către organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare în acest sens.

Prevederile legate de decontarea TVA de către cooperativele agricole vin la inițiativa deputatului Adrian Chesnoiu, în urma unei întâniri avute la începutul lunii septembrie 2023 cu reprezentanții cooperativelor agricole, „la solicitarea fermierilor Andrei Iancului și Elvis Cazacu, în prezența a peste 30 de reprezentanți ai unor cooperative agricole din zona Olteniei”, după cum relatează fostul ministrul al agriculturii pe pagina sa de Facebook.

„Am fost și rămân, indiferent de funcția deținută, un susținător permanent al asocierii fermierilor, al dobândirii de puteri sporite de negociere, de reprezentare, de a adăuga valoare produselor agricole primare, care în opinia mea, așa cum am susținut de fiecare dată, nu se poate face altfel decât prin formele asociative ale fermierilor! (…) Fără a căuta vinovați, ci doar soluții, am reușit să găsim calea spre normalizarea activității cooperativelor, mai ales ținând cont că majoritatea accesaseră programe cu finanțare europeană! Doresc să le mulțumesc în mod deosebit domnilor secretari de stat Mihai Diaconu și Alin Chițu, din cadrul Ministerului Finanțelor și nu în ultimul rând colegilor deputați din Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților care au susținut acest proiect important pentru fermierii noștri!”, mai scrie Adrian Chesnoiu în postarea sa.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole