Lege pentru rezervele de stat și realizarea depozitelor de cereale

Guvernul a aprobat, joi, o ordonanţă de urgenţă pentru completarea Legii nr. 82/1992 privind rezervele de stat.

Potrivit actului normativ, în situaţii care implică intervenţii urgente, Executivul va putea dispune acumularea stocurilor de urgenţă sau reîntregirea stocurilor rezervă de stat necesare atingerii nivelului de rezilienţă. De asemenea, Guvernul va putea finanța dezvoltărea şi realizarea de spaţii de depozitare a produselor cerealiere.

„Ordonanţa de urgenţă completează cadrul normativ referitor la atribuţiile Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale în ceea ce priveşte capabilităţile de răspuns la situaţiile din teren. Totodată, instituie norme clare cu privire la asigurarea finanţării acţiunilor de gestionare a crizelor şi de reacţie rapidă, pentru acordarea unor măsuri de sprijin şi asistenţă umanitară persoanelor refugiate aflate în situaţii de risc imediat”, se precizează într-un comunicat al Guvernului.

Noul act normativ prevede că pentru situaţii care implică intervenţii urgente cu produse din rezerva de stat şi pentru care este necesară acoperirea deficitelor, la propunerea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS), Guvernul poate dispune prin hotărâre, acumularea stocurilor de urgenţă sau reîntregirea stocurilor rezervă de stat necesare atingerii nivelului de resiliență.

De asemenea, potrivit comunicatului citat, pentru situaţii care implică intervenţii operative urgente, achiziţia produselor pentru acumularea stocurilor de urgenţă pentru atingerea nivelului de rezilienţă se poate realiza prin procedura de achiziţie publică în regim de urgenţă.

O altă prevedere introdusă se referă la posibilitatea finanţării prin programe multianuale a cheltuielilor aferente dezvoltării şi realizării de spaţii de depozitare a produselor cerealiere, asigurate din bugetul de venituri şi cheltuieli al activităţilor finanţate din venituri proprii care funcţionează pe lângă aparatul propriu al ANRSPS şi fiecare unitate subordonată acesteia, precum şi din fonduri externe sau speciale provenite din tarifele percepute pentru prestarea serviciilor necesare îndeplinirii obligaţiei de stocare, se mai arată în comunicatul Guvernului.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole