Atenție! De la 1 ianuarie 2022 ar urma să se schimbe semnificativ modalitatea de colectare și depozitare a gunoiului de grajd în România! PSD și PNL își vor da mâna pentru binele mediului înconjurător.
Cum anume s-a ajuns însă la această inițiativă legislativă? Explică mai jos chiar liderul celor care au creionat proiectul de act normativ, și anume deputatul PSD Nicu Niță, parlamentar cu experiență în sectorul agroalimentar, inclusiv în cel privat.
Revenind, marți, 16 februarie 2021, deputații PSD Nicu Niță, Paladi George și Ostaficiuc Marius au depus la Senat, spre dezbatere și adoptare, propunerea legislativă privind gestionarea gunoiului de grajd.
Potrivit documentului citat, inițiatorii proiectului de art normativ și-au propus stabilirea cadrului legal pentru desfășurarea activităților de colectare, stocare și valorificare a produselor reziduale de excreție (dejecții solide și lichide) de la animale, în amestec cu materiale folosite ca așternut, resturi de hrană, apă, denumite în continuare gunoi de grajd, în vederea protejării sănătății umane și a mediului înconjurător.
Dar cu ce vine nou acest act normativ. Concret, inițiatorii au în vedere ca, începând cu data de 1 ianuarie 2022, autoritățile administrației publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociațiile de dezvoltare inter-comunitară ale acestora, trebuie să implementeze sisteme de colectare și stocare a gunoiului de grajd.
Mai important este însă Art. 2 al inițiativei legislative. Astfel, cei trei deputați au în vedere ca persoanele fizice sau juridice care generează gunoi de grajd să aibă „obligația să depună aceste deșeuri în spațiile indicate de autoritatea locală sau să le predea operatorilor autorizați pentru colectarea acestuia”.
Deja, susțin inițiatorii proiectului de lege, cerințele, măsurile operaționale și tehnice privind activitățile de colectare, transport, predare, stocare și manevrare pentru gunoiul de grajd, comercializarea, modalități și condiții de utilizare ale gunoiului de grajd sunt prevazute în Ordinul comun al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor și al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 1270/2005 privind aprobarea Codului de bune practici agricole pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați din surse agricole.
„Este inițiativa primarilor!”
Potrivit precizărilor făcute pentru ediția online a Agro TV de Nicu Niță, deputat PSD, această inițiativă legislativă aparține primarilor din țară, cel mai probabil edili PSD. S-a decis inițierea acestui proiect de act normativ din cauză că primarii de la sate și comune se confruntau constant cu poluarea cu gunoi de grajd iresponsabil dispersat pe suprafețelor aflate în UAT-urile pe care aceștia le gestionează.
În plus, un alt motiv important pentru inițierea acestui proiect este și faptul că unii operatori de salubritate din sate și comune nu colectează gunoi de grajd.
„Este inițiativa primarilor, datorită faptului că toate câmpurile din țară, din județ, din municipiu, sunt pline de gunoi de grajd, gunoi menajer și alte deșeuri menajere și de construcții. În ceea ce privește gunoiul de grajd, situația neplăcută se perpetuează și din cauză că reprezentanții firmelor abilitate să ridice gunoiul din comune, din sate, nu iau și gunoiul de grajd. De aceea, locuitorii îl pun în mijloacele proprii de transport, căruțe de cele mai multe ori, și-l împrăștie peste tot.
Primarii au spus în felul următor: «Noi, să ne facem platforma noastră de gunoi de grajd, împrejmuită, cu utilaje, cu pază, cu selectare, cu absolut tot». (…) Pe lângă toate celelalte, la centrul de colectare va fi și un specialist care va verifica dacă gunoiul livrat este, într-adevăr, gunoi de grajd, nu sticle, ligheane, borcane, cazane. (…) Ulterior, după fermentare, când gunoiul de grajd ajunge la maturitate, primăriile vor putea să-l vândă sau să-l împrăștie pe câmp în mod sustenabil, în vederea susținerii agriculturii ecologice”, a afirmat Niță pentru Agro TV.
În continuarea ideilor prezentate, Niță a mai spus că actul normativ ar urma să fie amendat de către autoritățile de Mediu.
„Eu, în proiect, am specificat că vom avea acordul celor de la Mediu. Cel mai probabil, aceștia vor impune ca la momentul aplicabilității actului normativ, iar gunoiul de grajd se va depozita, locația să fie impermeabilizată cu folie, astfel încât reziduurile lichide să nu se infiltreze în sol și, implicit, în pânza de apă freatică. Cei de la Mediu vor reglementa aceste lucruri”, a adăugat parlamentarul PSD.
Tot el a precizat că, odată implementate, cetățenii sau reprezentanții exploatațiilor comerciale vor fi obligați să livreze gunoiul de grajd acestor platforme sau entităților care îl colectează. Niță nu exclude nici o formă de bonificație a livrării gunoiului de grajd.
El crede în aplicabilitatea și funcționalitatea acestui act normativ, în condițiile în care materia primă (în acest caz gunoiul de grajd) este din belșug.
„Doar cei care sunt puturoși, de la sate, nu au câte-un porcușor, o văcuță, un miel, o capră, o găină. Cei care sunt puturoși, bețivi, care stau în cârciumă, nu au. Dar oamenii gospodari, 80% dintr-un sat sau o comună, nu există să n-aibă în curte un porc sau o văcuță.
„Obligat va veni cetățeanul la platforma de colectare cu gunoiul de grajd. În plus, în funcție de cantitate și calitate, cei care vor veni cu gunoiul ar putea primi diverse bonificații, în funcție de fiecare primărie în parte. N-aș putea să vă spun exact ce formă ar putea lua acest sistem de recompensare. Dacă este un primar adevărat, se orientează să fie atractiv, să-i atragă pe oameni să aducă gunoiul de grajd.
Fermierii nu vor contribui financiar la colectarea gunoiului de grajd, ci doar primăriile. (…) Totodată, ne propunem ca inițiativele locale ale edililor, bazate pe acest reglementările din acest act normativ, să fie finanțate și prin bani europeni”, a continuat deputatul PSD.
Nu în ultimul rând, el își dorește să-i coopteze și pe liberali în votarea acestui act normativ, inclusiv prin adăugarea acestora în lista inițiatorilor.
„Așa este procedura. Actul normativ se depune la Senat, iar apoi vine la Comisia pentru Agricultură. După Comisie am făcut deja vorbele cu cei de la PNL – majoritatea sunt de acord cu inițiativa mea și am zis c-o să-i trec și pe ei ca inițiatori, ca să poată trece –, iar pe urmă în Parlament. (…) Ar fi chiar inconștienți și PNL, și toată lumea, dacă nu ar achiesa la noul act normativ. Primarii nu cer bani, nu cer nimic. Cer doar ca activitatea de colectare și procesare a gunoiului de grajd să fie legiferate corespuzător. (…) Acum să vedem dacă va trece de Parlament”, a conchis el.
Sancțiuni contravenționale
Trei articole din proiectul de lege reglementează modalitatea de sancționare a celor care depozitează neconform gunoiul de grajd. Astfel, potrivit Art.5, „Sancțiunile contravenționale pentru depozitarea neconformă a gunoiului de grajd vor fi stabilite prin Hotărâre a Consiliului local. Acestea se fac venit la bugetul unității administrativ-teritoriale”.
Art. 6 prevede la rândul său că aplicarea sancțiunilor și constatarea contravențiilor să se facă de către personalul împuternicit din cadrul Poliției Locale sau a persoanelor împuternicite de primar.
Nu în ultimul rând, se mai scrie în proiectul de act normativ, „contravenientul poate achita pe loc sau în termen de cel mult 15 zile de la data încheierii procesului verbal, ori, după caz, de la data comunicării acestuia jumătate din minimul amenzii”.
Aaaaaaaa deci primăria ia gunoiul de grajd și îl vinde pentru agricultura ecologică gunui pentru care eu muncesc de mă doare şalele. Dacă e așa vând vaca și sa văd de unde mai ia gunoi.
La ce te poti astepta de la asemenea legiuitori mi rusine sa spun ca sunt din Romania
Sunt sofer de camion si in toata europa am vazut gunoiul de grajdi depozitat pe camp ,cantitati marii ,am vazut ca se dau foc la resturile vegetale si nu mai la noi nu este voie ca nu ne
lasa euroopa
Arderea resturilor tocmai a fost reglementata si la noi. Nu mai este interzisa dar sunt masuri de precautie impuse.
Cum să-mi ei gunoi de grajd din curte im fac platforma și nu ți-l dau ce vin să-l cumpăr de la voi luați exemplu din Austria ude fermieri au platforma așa ne distrugeți ați luat-o razna!
Daca va faceti propria platforma, cu respectarea normelor de poluare a apei si solului, asa cum sunt acum reglementarile, nu va va obliga nimeni sa-l dati primariei. Pot fi chiar si platforme private care sa presteze o activitate comerciala.
Dar oare acești aleși ai poporului la câte au de facut pentru țara asta pe care o duc de râpă chiar își bat joc de națiunea asta?Așa ceva este posibil doar în România pentru ca sincer am strabătut aproape toată Europa si peste tot fermierii mici și mari îsi administrează gunoiul de grajd.Intradevăr au posibilităti economice mult mai mari si au cisterne pentru dejectiile lichide pe care le transporya apoi tot pe câmpurile lor.Îngrăsământul natural este de când lumea cel mai bun dar la noi vor să facă să dispară si asta împreună cu micii fermieri.Adevărul ca românii au un grad ridicat de rezistență la bătaia de joc.În alte tări lumea era de mult în stradă si nu să manifestezè pașn8c si sa ia bătaie si ga,e de la cei la care tot noi le platim salariul.Dacă nu o să ne deșteptăm o dată o sa ne pună taxe si pe aerul pe care îl respirăm
Sunteti sanatosi la cap?!Gunoiul de grajd a fost ingrasamintul taranului din vremuri imemoriale.Cu ce dracu vreti sa ingrasam pamintul:cu chimicale?!In.plus dupa ce vreti sa nil luati mai vreti si sa va platim!Rusine sa va fie.Daca legea asta trece ar trebui sa va faceti un control la cap.