Viața l-a pus la mare încercare însă dragostea pentru artă și talentul cu care a fost înzestrat i-au dat putere să transforme o bucată de lemn într-o operă de artă. Este povestea unui buzoian din comuna Colți care deși suferă de o boală gravă care i-au luat mobilitatea mâinii drepte nu a renunțat la pasiunea de a sculpta.
Mircea Dragomir suferă de poliomielită de la vârsta de 7 ani dar, cu mâna stângă, dă valoare artistă oricărei bucăți de lemn pe care o găsește.
“M-am născut în satul Paltin, și am crescut în Aluniș, în comuna Colți, într-o familie de oameni simpli, dar gospodari. La vârsta de 7 ani m-am îmbolnăvit de poliomielită, dar asta nu m-a împiedicat să merg la școală și să-mi urmez cursul veții. Am învățat 7 clase primare în comună și 4 clase profesionale la Oradea, pentru tâmplărie. M-am angajat apoi la SIL Nehoiu în secția Binale de unde, după Revoluție, am ieșit la pensie pe caz de boală. Dintotdeauna mi-a plăcut să desenez, să pictez și să lucrez cu lemnul! Așa am dat naștere lucrărilor mele”, Mircea Dragomir, artist popular.
Lucrările sale, sculpturi în nuc, sunt expuse în curtea celui mai nou centru cultural din județ. Aluniș Art Center a fost inaugurat pe 4 iunie și aparține unei pictorițe care deși a locuit ani buni în București, unde lucra în domeniul comunicării, a decis să se mute la Aluniș să se decide artei.
Aluniș Art Center este un spațiu de creație multidisciplinar, aici vor avea loc: concerte de jazz, de muzică folk, proiecții de filme de artă, dar și documentare, expoziții de pictură și sculptură, seri de poezie și literatură, ateliere dedicate celor mici și nu numai pentru revigorarea meșteșugurilor locale (prelucrarea lânii, „dragul” pentru lemn și tradiții), tabere dedicate tinerilor artiști și multe alte evenimente.
Autor: Marilena Dinu